Volkskeukenacademie

Vanaf dit najaar hebben we in Nederland een Academie voor Culinaire Historie. Die moet een tegenwicht gaan vormen tegen de opleidingen die van jongeren ‘professionals in het food-vak’ willen maken....

Twee jaar lang krijgen de deelnemers elke week een dag les, en verder doen ze een half jaar stage bij een producent van iets lekker slows, kaas of groente of vlees.

Ik ben heel benieuwd of het gaat werken. Want de status van de academie is nog vaag. Er wordt samengewerkt met de Stenden Hogeschool in Noord-Nederland en aan het gewicht van de toekomstige leraren zal het niet liggen, maar het is nog onduidelijk wat je bent als je de deeltijdopleiding hebt afgerond. Men hoopt dan ook op mensen die zo’n sterke motivatie hebben dat dat ze niet uit maakt. Bovendien moeten ze een zak geld meebrengen, waarschijnlijk iets van zesduizend euro, want van enige steun van de overheid is nog geen sprake. Dat is dan wel eventjes vierendertigduizend minder dan wat de Gastronomische Universiteit, van Slow Food in Italië, per jaar vraagt.

Een recept. Iets stevigs en historisch verantwoord voor een winderige dag als vandaag. Ik bladerde door mijn oude Wannée van 1916, het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool, en koos nr. 48, aardappelsoep. Maar het recept paste ik lichtjes aan.

Zet de aardappelen op met 1 liter water, de worteltjes, foelie en Spaanse peper. Kook helemaal gaar in een half uur. Vis de foelie en Spaanse peper uit de pan en druk de groenten stuk met de pureestamper. Pureer daarna de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout of 2 bouillonblokjes. Draai het vuur uit. Klop het ei los met de room en giet er een pollepeltje soep bij. Roer, en voeg dan het mengsel al roerend bij de soep. Bekroon met de peterselie. Historisch ongevoelige mensen doen er reepjes gerookte zalm bij.

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden