Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Spaanse aardappeltortilla, bijvoorbeeld voor in de trein

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Spaanse aardappeltortilla.

Spaanse aardappeltortilla. Beeld Sake Slootweg

Morgen ga ik met de trein naar Londen. Dat vraagt om praktische proviand. Geen plakkerige rollen chocoladekoek of stationsbroodjes met harde stukken tomaat die er op het verkeerde moment uitvallen. Ik wil iets hartigs dat niet kruimelt en een paar uur in een bakje overleeft. Spaanse aardappeltortilla misschien?

Dat leek me makkelijk zat. Alhoewel, over dit soort iconische gerechten gaan vaak juist de schreeuwerigste debatten. Tijd om hulp in te schakelen uit het Groningse Winsum. Daar wonen mijn vrienden; zij een Groningse verpleegkundige, hij een terrazzolegger uit Andalusië. Soms krijg ik blikken olijfolie uit de Spaanse familieboomgaard van ze.

Hun telefonische aanwijzingen zijn enthousiast maar resoluut. Het belangrijkst? Flink zout en extra vierge olijfolie met veel smaak gebruiken. Ondanks de verhitting hebben de aardappels daar toch profijt van. Groenten ‘of chorizo zoals Jamie Oliver laatst deed’ zijn absoluut niet de bedoeling. Ik ga altijd glunderen van dit soort culinaire stelligheid. Een uur lang doen we wat ik het liefst doe, in groot detail bespreken we onderstaand recept. Kruimelvrij en bakjesbestendig, ik ben klaar voor de trein. 

Ingrediënten

bijgerecht voor 4-6 personen

5-6 vastkokende aardappelen, 550 g na het schillen

500 ml extra vierge olijfolie

1 grote ui, in dunne ringen

10 eieren

Bereiding

Snijd de geschilde aardappelen in de lengte doormidden en dan in plakjes van een halve centimeter dik. Bestrooi met zout. Verhit de olijfolie in een stevige braadpan. Ik probeerde de omelet met verschillende olijfolies en merkte zeker verschil. Dus als het even kan, investeer in goede olie. Bak de uien en aardappelen langzaam gaar in de olie. De olie moet licht bruisen, niet borrelen. Druk na enkele minuten flink wat aardappelstukjes kapot. Proef of de aardappelen gaar zijn en giet af door een vergiet. Bewaar de olie. Laat de aardappelen afkoelen. Kluts de eieren, voeg zout toe en schep de aardappelen erdoorheen.

Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met enkele druppels van de olie op hoog vuur. Als de pan rookt, voegt u het eimengsel toe. Schuif de spatel over de bodem tot bijna al het ei gestold is. Zet dan het vuur zacht.

Wanneer de onderkant lichtbruin is, zet u een groot bord op de pan. Keer om en laat de omelet weer in de pan schuiven. Duw de rand rondom recht. Gaar nog zo’n 5 minuten op laag vuur. Stort op een bord. Eet lauwwarm met een stukje brood, koud in de trein of bij het avondeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden