Volkskeuken: Saffraandessert met noten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag een saffraandessert met noten (voor 8 personen).

Beeld de Volkskrant

Roze koeken, krakelingen en gevulde speculaas. En chocoladepepernoten! Was ik op een bijeenkomst van banketbakkers? Nee, ik was uitgenodigd op de jaarlijkse ledendag van het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO) om te spreken over de herkomst van het tussendoortje.

Een tijdje geleden had ik in een column verkondigd dat diëtisten niet konden koken - zouden zij dat wel kunnen, dan zouden ze toch nooit halvarine en magere melk aanprijzen? Daar stond ik, in het hol van de leeuw. Ze beten niet.

Ingrediënten

100 gram paprijst (Lassie)
een halve liter volle of halfvolle melk
20 gram suiker
snuf zout
5 draadjes saffraan
klontje roomboter
1 handje gemengde gezouten noten, grof gehakt
1 tl bruine suiker
flinke snuf ras el hanout
rasp van een halve biologische citroen

Een van de andere sprekers was diëtist Nienke ten Hoor, klein van gestalte, blond en frêle. Veertig jaar geleden studeerde ze af als diëtist. Ze is al jaren op kruistocht. Haar missie: het woord tussendoortje veranderen in extraatje.

In haar diashow liet ze een foto zien van een maaltijd van vroeger: aardappeltjes, jus, sperzieboontjes en vlees. Toe: een bord karnemelksepap met stroop. Daarnaast een foto van een pizza margarita. Een ijscoupe toe. Het eten uit het verleden wijzen mensen af, vertelt ze, maar ze kiezen wel voor die pizza die zo'n 800 calorieën bevat, en dan gaat er dat ijs met slagroom nog overheen. 'Die pap was echt zo slecht nog niet. Sterker nog: aten we dat eten van vroeger nog maar.'

Op de terugweg spookte dat bordje pap door mijn hoofd. Maar dan wel in een exotische variant. Zacht zoet geurende gele rijstepap met pistache, als uit een Arabisch sprookje.

Doe de rijst met de melk, de suiker, het snufje zout, de saffraan en de roomboter in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook terwijl u blijft roeren: anders zet de rijst aan. Na een minuut of 10 is het mengsel stevig en valt het niet meer van de pollepel. Proef op smaak, maar pas wel op, want het mengsel is gloeiend heet. Zet het vuur uit en laat de rijst wat afkoelen. Hak de noten grof, meng met de bruine suiker en de ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop in bijvoorbeeld toko of grote supermarkt). Rooster het geheel 10 minuutjes in de oven, op 250 graden.

Spoel een klein schaaltje om, zo eentje waar je doorgaans een kleine hoeveelheid noten of olijven in serveert. Schep er wat rijst in, strijk netjes af met een lepel en keer om op een bordje. Strooi wat van het notenmengsel eroverheen. Boen de citroen, rasp en garneer. Dit is een mooi romig dessert dat staat in de maag. Volgens de instructies op de rijstverpakking is 200 gram rijst genoeg voor 4 personen, maar dat is echt niet meer van deze tijd. Maak er gerust 100 gram van.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl



Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden