De gids Volkskeuken

Volkskeuken: Laatste puzzelstukje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bruschetta met tomaat en paprika, lunch of voorgerecht voor 2 personen. 

Bruschetta met tomaat en paprika Beeld Sake Slootweg

Na zeven weken kookschool in Londen kom ik weer thuis. Mijn pannen en kookboeken krijgen allemaal een aai.

Terwijl ik mijn groezelige koksuniformen in de wasmachine stop, kijk ik terug op mijn kookzomer en bedenk ik waarom ik ook alweer naar de Cordon Bleu wilde. Dat komt, hoe suf het ook klinkt, door de film Julie & Julia. Jarenlang keek ik deze ultieme eetfilm minstens twee keer per week. Vreemd genoeg, of juist niet, ging mijn leven steeds meer lijken op dat van hoofdpersoon Julie; een foodbloggende twintiger die na het werk tot diep in de nacht achter het fornuis stond. Samen waren we verliefd op de Amerikaanse kookboeklegende Julia Child. Aan het einde van de film publiceert Julie een boek. Ik ging schrijven in deze rubriek. In de film zien we ook hoe de fanatieke Julia Child in de jaren vijftig omeletten te lijf gaat aan de Cordon Bleu en daar verknocht raakt aan Franse cuisine. Ik wist: ooit ga ik naar die school.

Nu dat is gelukt voelt het eigenlijk alsof het laatste puzzelstukje van mijn Franse kookobsessiepuzzel wel is gelegd. Misschien is het eens tijd voor een nieuwe keuken. Ik kijk de film opnieuw. Voordat Julie geobsedeerd raakt door Julia’s Franse recepten, maakt ze aan het begin van de film knapperige bruschetta. Zoals altijd krijg ik van deze scène enorme zin in knisperend brood met tomaat. Ik zet de film af en loop mijn eigen vertrouwde keuken weer in.

Voor zover ik kan zien, gebruikt Julie verschillende kleuren tomaat. Ik deed er paprika bij. 

Ingrediënten
1 gele paprika
400 g trostomaten, in blokjes (inclusief zaadjes)
100 g gele cherrytomaatjes, in blokjes
6 dikke sneden wit brood
1 teentje knoflook, doormidden gesneden
handvol basilicumblaadjes, grof gesneden

Rooster de paprika in de oven op 230 graden tot het velletje aan alle kanten bruin geblakerd is (draai een keer om). Stop de paprika in een plastic zakje, sluit af en laat afkoelen. Trek het velletje eraf, snijd doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd in blokjes. Doe samen met de tomaatblokjes in een kom. Breng op smaak met zout, peper en een halve theelepel suiker. Draai de oventemperatuur naar 200 graden, smeer de sneetjes brood in met olijfolie en rooster ze in de oven aan beide kanten goudbruin. Wrijf één kant in met de platte kant van de knoflook. Schep de basilicum door de tomatensla. Schep het tomatenmengsel royaal op de broodjes. Besprenkel met olijfolie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden