Volkskeuken: Kokoskip met groene currysaus

Wat zullen we eens eten vandaag? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kokoskip met groene currysaus voor 4 personen.

Beeld de Volkskrant

Wat jammer dat de echt zomerse temperaturen weer weg zijn. Het was een cadeautje, die lekkere zon en die mooie dagen en de bijbehorende blije, ietwat groezelige kindertjes in hun zomerse outfits van iets te korte broeken met 'allerliefste lievelings-T-shirtjes' en hun gebruinde spillepootjes met schaafwondkorstjes en blauwe plekken van het voetballen. En wij ouders met vrienden in de tuin aan de rosé...

Nou ja, voor het gareel is het wel prettig dat die zomerzon voorbij is. Want die leuke eind-van-de-middagroseetjes en het bezweet thuis komen fietsen van iets Heel Leuks leidden ertoe dat er nog maar bar weinig echt werd gekookt. Een afhaaltje hier en een restje-uit-de-vriezer daar en 'kom, we gaan uit eten' is geweldig, maar eigenlijk was ons geld nog gewoon op van de zomervakantie.

Maar ja. Met al die warmte zou je wel gek zijn als je lang in de keuken zou gaan staan. Zelfs zonder zulk weer en met gewoon gareel en de voetbalclubs en de hele dag hebben gewerkt, zou je ook wel gek zijn om lang in de keuken te staan. En het mag dan al dinsdag zijn, wie weet is er er toch nog een klein zonnetje en kun je nog een half uurtje stelen voordat je de keuken in moet.

We maken dus iets simpels: de kort gemarineerde kip gaat in de oven en in die tijd kun je de rest van het eten klaarmaken.

Je kunt zowel kipfilet als kippendijfilet gebruiken. Ik vind de dijfilet lekkerder, omdat die sappiger blijft. Controleer dijfilet wel even op peesjes of restjes bot. Snij de kip in plakken van 1,5 cm dik. Meng limoensap, limoenschil, peper, knoflook, gember, koriander, olie en vissaus door elkaar. Smeer de kip ermee in en laat het minstens een kwartier staan. Zet de oven op 180 graden. Doe de kokos in een beslagkom en doe de kip erbij. Roer en schud tot alles is bedekt met kokos. Leg de kip op een bakplaat en schuif 'm tien minuten tot een kwartiertje in de oven.

Maak in die tijd de snelle saus: Roer de currypasta door de kokosmelk terwijl je hem rustig verwarmt. Proef goed voor je het zout erbij doet: de ene currypasta is de andere niet.

Eet met rijst en gewokte groenten. Als je stevige groenten (zoals wortel, paprika, bleekselderij) voor het wokken even in kokend water laat staan, zijn ze sneller klaar en blijven ze knapperig.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

350 g kippendij of kippendijfilet

sap van 1/2 limoen

rasp van de limoenschil

1 rode peper, zonder zaadjes, in reepjes

1 teen knoflook, geperst

1 cm gemberwortel, geraspt

2 tl gemalen korianderzaadjes (ketoembar)

1 el olie

1 el vissaus

30 g gedroogde, gemalen kokos

1 el groene currypasta

blikje kokosmelk (165 ml)

zout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.