VOLKSGEZONDHEID prof. dr. W. van de Ven hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Erasmus Universiteit Rotterdam

'De ziekenfondsen moeten meer geld krijgen voor hun chronisch zieke verzekerden. Als dat niet gebeurt, dreigt het gevaar dat zij financieel ongewenste klanten worden....

Want het financiële risico van een ziekenfonds is de laatste jaren opgelopen van 2,5 naar 25 procent van zijn uitgaven, terwijl het fonds voor zijn dure, chronische patiënten niet méér geld ontvangt uit de Algemene Kas van de Ziekenfondsraad dan voor zijn andere verzekerden.

Op zichzelf is het een prima ontwikkeling dat de ziekenfondsen meer risico zijn gaan lopen. Het dwingt ze tot doelmatigheid en tot effectief onderhandelen met zorgverleners over tarief en behandeling. Maar de fondsen moeten wel de kans krijgen verantwoord te onderhandelen.

We moeten er niet aan denken dat een fonds financieel nat gaat doordat het overspoeld wordt door chronische patiënten omdat het zulke goede hulp regelt, terwijl de concurrent met weinig chronische klanten op rozen zit.

De positieve ontwikkeling van een groter financieel risico voor de fondsen heeft als keerzijde dat chronisch zieken ongewenste verzekerden kunnen worden. Want bij het bedrag dat de ziekenfondsen uit de Algemene Kas krijgen, wordt wel rekening gehouden met leeftijd, geslacht, regio en arbeidsongeschiktheid, maar niet met chronische ziekte. Ten onrechte.

Nederland zou wat dit betreft een voorbeeld kunnen nemen aan de Verenigde Staten. Vanaf 1 januari 2000 krijgen Medicare-verzekeraars extra geld voor bejaarden met een chronische kwaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden