Volksfeest en rijtoer, maar geen nationale feestdag

De huwelijksdag van prins Willem-Alexander en Máxima Zorrequieta op 2 februari 2001 wordt geen nationale feestdag, omdat ondernemers te veel inkomsten zouden derven....

Van onze verslaggevers

Het huwelijk van Beatrix en Claus, op 10 maart 1966, is indertijd ook niet tot officiële nationale feestdag uitgeroepen. Gemeenten mochten toen zelf bepalen of ze de loketten openden.

Burgermeester J. Cohen van Amsterdam presenteerde woensdag de feestelijke plannen voor de geplande koninklijke huwelijksdag op 2 februari volgend jaar. Alle plannen zijn in nauw overleg doorgenomen met het verloofde paar.

'In de Amsterdamse binnenstad gaat het dagelijks leven gewoon door', verzekerde Cohen. Zelfs de Bijenkorf, gelegen naast de Beurs van Berlage, waar het burgerlijk huwelijk wordt gesloten, blijft open. De stad verwacht honderdduizenden mensen, onder wie meer dan duizend journalisten.

Met de massale rellen op Koninginnedag nog vers in het geheugen, wil Cohen te allen tijde voorkomen dat het huwelijksfeest een drankgelag wordt. 'De gemeente Amsterdam zal toezien op strikte naleving van de alcoholregels in de stad en zo nodig een strenger beleid voeren.' Het reguliere beleid voorziet erin dat er geen drank op straat mag worden verkocht of geschonken. Ook worden cafés extra gecontroleerd op sluitingstijden.

Er zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden, waarvan het publiek zo min mogelijk merkt. De maatregelen zijn niet aangepast na de terroristische aanslagen in New York. 'Het programma lag toen al zo goed als vast', zei Cohen. Anders dan bij Euro 2000 wordt het demonstratierecht geëerbiedigd.

Hoogtepunten naast het huwelijk zelf worden het publieksfeest in stadion Arena op vrijdagavond voor 50 duizend genodigden ('een dwarsdoorsnede van de bevolking') en de rijtoer door de stad. Het feest wordt georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Oranje Comité. De stad zal door een groep uitverkoren kunstenaars worden versierd.

Het paar vertrekt 's ochtends per auto of bus van het Koninklijk Paleis op de Dam, waar het de vrijdagnacht zal doorbrengen, naar de Beurs van Berlage. Daar wordt het burgerlijk huwelijk afgesloten. Het huwelijksgezelschap begeeft zich vervolgens naar de Nieuwe Kerk op de Dam, ook per auto. Na de inzegening maakt het bruidspaar een rijtoer door de stad, via het Spui, de nauwe Singelgracht, Muntplein en via het Rokin naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Vanaf het balkon zullen Willem-Alexander en Máxima het publiek toezwaaien.

Het huwelijk kost de gemeente bijna 6,2 miljoen gulden (2,8 miljoen euro), een bedrag dat volgens wethouder Dales van financiën ruimschoots wordt terugverdiend. Het huwelijk is een prachtige reclame voor de stad. 'Heel de wereld kan zien hoe mooi Amsterdam is', zegt hij. Ook voor de hotels betekent het een welkom extraatje. De gasten worden ondergebracht in Krasnapolsky, Amstel en het Paleis op de Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden