Volksfeest 30 april zonder Kamer

De leden van de Tweede Kamer zijn boos op voorzitter Frans Weisglas, omdat zij niet worden uitgenodigd voor het volksfeest op 30 april, ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Beatrix....

Die zaterdagavond treden in een grote tent op het Haagse Malieveld Frans Bauer en Marco Borsato op. De voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer zijn er dan wel. Volgens Frans Weisglas vertegenwoordigt hij de Tweede Kamer.

Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, is tamelijk ongelukkig met deze gang van zaken. Het PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer voegde volgens presidiumleden de Kamervoorzitter toe: 'Kamerleden zijn wel goed voor begrafenissen, maar niet voor feesten!'

De sociaal-democrate doelde daarbij op de drie bijzettingen in de Delftse graftombe van prins Claus, koningin Juliana en prins Bernhard, waar het parlement met een flinke afvaardiging was vertegenwoordigd.

De fractievoorzitters van de regeringspartijen hebben een boze brief gestuurd naar Weisglas. Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66) schrijven het een vreemde zaak te vinden dat Kamerleden niet aanwezig mogen zijn. 'Het uitgangspunt dat zoveel mogelijk gewone Nederlanders aan de festiviteiten mogen deelnemen, betekent in mijn ogen niet dat de volksvertegenwoordigers daarom niet worden uitgenodigd.'

Wat de drie fractievoorzitters steekt, is dat Van den Ende Stageholding, een van de organisatoren van het volksfeest, van mening is dat Kamerleden geen gewone mensen zijn.

Weisglas, die zijn best zou hebben gedaan de volksvertegenwoordigers tussen het volk te plaatsen, zal de fractieleiders nog terugschrijven.

De Tweede-Kamerleden zijn wel met hun collega's van de Eerste Kamer op de ochtend van 30 april uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst met de leden van het koninklijk huis. Die wordt gehouden in de Ridderzaal. Speeches van minister-president Balkenende en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer zullen worden afgewisseld met muzikale intermezzo's, door onder meer een koor van Tweede-Kamerleden.

Enkele jaren geleden ontstond rumoer over het uitnodigingsbeleid van koningin Beatrix rond het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De Tweede Kamer was toen ontstemd dat slechts een handjevol parlementariërs daarvoor was geïnviteerd. Op het laatste moment nodigde Beatrix de Kamercommissies uit die het debat over het huwelijk hadden gevoerd. Dit keer gaat de koningin niet over de uitnodigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.