Volkscongres krijgt petitie over bloedbad

Familieleden en vrienden van de slachtoffers van het legeringrijpen op het Tiananmen-plein in Peking eisen een onderzoek naar dit bloedbad en een proces tegen degenen die ervoor verantwoordelijk waren....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

PEKING

Op 4 juni 1989 opende het leger het vuur op de studenten die op en rond het Tiananmenplein betoogden voor meer vrijheid. Met die kogels werd het democratiseringsproces in bloed gesmoord. In de maanden daarna werden duizenden mensen gearresteerd of standrechtelijk geëxecuteerd. Het was het begin van een langdurige internationale quarantaine van het Chinese regime.

De rechtvaardiging voor dit bloedbad is dat het een groter kwaad heeft vermeden: de destabilisering, mogelijk zelfs de val van de communistische staat. De protestbeweging gaat officieel door voor een 'contrarevolutionaire rebellie van een handjevol anti-Chinese elementen'. Het neerslaan van die opstand was dus een dure plicht. Opheldering is nooit gegeven, een onderzoek nooit ingesteld.

De buitenlandse pers - de binnenlandse praat niet over deze gevoelige zaak - geeft het aantal doden vaag aan met 'honderden, misschien duizenden'. De laatste jaren is een aantal prominente leiders van de democratiseringsbeweging vrijgelaten. Maar nog altijd zouden honderden mensen vastzitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright heeft afgelopen maandag in Peking om hun vrijlating gevraagd.

Een groep familieleden en vrienden van de slachtoffers heeft besloten het onbespreekbare te bespreken. In een woensdag gepubliceerde brief aan president Jiang Zemin en andere leden van het Volkscongres beschuldigt deze 'Delegatie dialoog 4 juni-slachtoffers' de communistische leiders van ongevoeligheid voor hun leed en het verbergen van de waarheid over de slachting.

'Wij hopen', aldus opstellers van de petitie, 'dat China's huidige leiders deze houding kunnen veranderen en resoluut afstand nemen van de uitspraken van Deng Xiaoping, Li Peng en anderen tegen de democratiebeweging van 1989.' Wijlen Deng Xiaoping was toen partijleider. De toenmalige premier Li Peng is nu als voorzitter van het Volkscongres, de instantie dus tot welke de petitie is gericht, de derde man in de partijhiërarchie.

'Het bloedbad van 4 juni heeft China als land en volk ernstige schade toegebracht', aldus de petitie. 'Duizenden families verloren hun dierbaren. Tienduizenden mensen raakten gewond of invalide. Het was de meedogenlooste gewelddaad in vredestijd in China's laatste honderd jaar.'

De leden van de groep gaan lobbyen bij het Volkscongres om gerechtigheid te krijgen. Ze roepen de Chinese leiders op 'om een nieuw begin te maken met hervormingen, de rechten van de burgers te garanderen en een democratisch grondwetssysteem in te voeren.'

Voorzitter van de groep is de hoogleraar filosofie Ding Zilin. Haar zoon werd op het Tiananmenplein neergemaaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden