Volkert van der G. was eerder in beeld

De recherche had meerdere aanwijzingen dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, nog een moord heeft gepleegd....

Na de moord op Fortuyn, in 2002, heeft justitie onderzoek gedaan naar andere zaken waarmee Van der G. in verband werd gebracht. Een van die zaken is de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken (43). Hij werd in december 1996 doodgeschoten in de bossen bij Nunspeet.

Van der G. had een conflict met de ambtenaar, die net als Fortuyn stierf nadat hij in zijn rug was geschoten. Toch is hij nooit officieel verdachte geweest in deze moordzaak.

Volkert van der G. had geregeld ruzie met Van der Werken. De milieuactivist uit Harderwijk vond dat de ambtenaar te veel sympathie had voor boeren. In 1996 escaleerde hun conflict. Directe aanleiding was het Ammoniak Reductie Plan (ARP), dat Van der Werken had bedacht. Van der G. zat met de ambtenaar in een werkgroep waar over het ARP werd gesproken. Hij vond dat het plan niet ver genoeg ging, maar hij kon niet voorkomen dat het werd ingevoerd.

Na de dood van Fortuyn is de politie benaderd door een boer. Hij verklaarde dat de milieuambtenaar hem kort na een bijeenkomst van de werkgroep vertelde dat hij was bedreigd door Van der G. De activist zei tegen Van der Werken: ‘Ze moesten je dood maken en ik zou daar ook wel bij willen helpen.’ Dat vond de boer, met terugwerkende kracht, heel verdacht.

De recherche sprak ook met een getuige die beweert dat Van der G. in 1996 een wapen had. Het gaat om zijn voormalige huisbaas, die op zolder een doos zou hebben gevonden met een pistool en kogels.

Kort na de dood van de milieuambtenaar is een rode Opel Kadett gezien in de omgeving. Van der G. had zo’n auto.

De advocaat van Van der G., Stijn Franken, reageert niet op de uitgelekte informatie. Hij wil eerst overleggen met zijn cliënt, die een celstraf uitzit van 18 jaar, vanwege de moord op Fortuyn.

Justitie laat weten Van der G. niet te vervolgen voor de moord op de ambtenaar. Het onderzoek uit 2002 ‘heeft het Openbaar Ministerie destijds niet tot de conclusie kunnen brengen dat alsnog bewijs zou kunnen worden geleverd voor zijn betrokkenheid’. Van der G. ontkent dat hij de moordenaar is en er is geen direct bewijs. Daarom is het onderzoek stopgezet.

Eerder meldde het televisieprogramma Twee Vandaag dat het rechercheteam in de zaak-Van der Werken teleurgesteld was over het besluit van het OM. Binnen het team zou men het betreuren dat Van der G. niet opnieuw is ondervraagd over de dood van de ambtenaar. Kort na de moord, in 1996, heeft Justitie hem alleen gehoord als ‘getuige’. Toen zei de milieuactivist dat hij ten tijde van de moord thuis aan het werk was en dat hij geen haatgevoelens had tegen Van der Werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden