Volkert van der G. moet op proefverlof

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., moet op proefverlof. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vandaag geoordeeld. Voor 1 februari 2014 moet hij zijn eerste verlof hebben gehad. Na 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in mei moet staatssecretaris Fred Teeven Van der G. maandelijks verlof verlenen, schrijft de RSJ. De uitspraak is bindend.

Van der G. bij de rechtbank. Beeld ANP

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wees in oktober de verlofaanvraag van de moordenaar van Pim Fortuyn af. Van der G. vocht dat besluit aan. Teeven vond het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot. Ook zou de veiligheid van Van der G. in het geding zijn bij een verlof. Teeven stelde een re-integratietraject binnen de gevangenismuren voor. Van der G. zou maximaal zes keer de gelegenheid krijgen om een periode van zestig uur zonder toezicht in een 'logeerhuis' binnen de gevangenismuren te verblijven.

De beroepscommissie vindt dit alternatief 'ontoereikend', omdat Van der G. buiten de gevangenis verlof moet kunnen krijgen. Het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet toegenomen. 'De beroepscommissie overweegt dat naarmate de tijd vordert en de daadwerkelijke invrijheidstelling van Van der G. naderbij komt, zijn belang bij een goede voorbereiding op die invrijheidstelling gaat prevaleren boven de mogelijke maatschappelijke onrust en de risico's die verlofverlening met zich mee kan brengen.' Extra veiligheidsmaatregelen moeten de risico's bij verlofverlening minimaliseren, aldus de commissie.

'Geen recidivegevaar'
Ook het argument van Teeven dat er recidivegevaar zou zijn acht de beroepscommissie niet gegrond, onder meer omdat Van der G. spijt heeft betuigd en omdat een psycholoog in 2011 'positieve ontwikkelingen' bij hem heeft vastgesteld.

Teeven krijgt van de beroepscommissie een tik op de vingers, omdat hij door zijn media-optredens over deze zaak 'heeft bijgedragen aan de beroering in de media en in de samenleving'. 'Het is begrijpelijk dat betrokkenen en nabestaanden frustratie en onbegrip voelen. Deze zaak moet echter niet anders gewogen worden dan andere zaken waarin sprake is van slachtoffers en nabestaanden.'

Teeven 'heeft te volgen'
Een woordvoerder van Teeven laat weten dat de uitspraak 'weinig ruimte laat' voor de staatssecretaris en dat hij 'heeft te volgen'. Hij zal Van der G. proefverlof moeten verlenen.

Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

De moordenaar van Fortuyn onderneemt al sinds afgelopen februari pogingen om op proefverlof te gaan. Eerst wees de directeur van de Zwolse gevangenis het verzoek af. Daarop stapte Van der G. naar de RSJ, die hem gelijk gaf en vond dat Teeven een nieuw besluit moest nemen. De staatssecretaris vond dat een verlof niet kon, maar door dat besluit heeft de RSJ nu een streep gezet. De advocaten van Van der G. willen niet op de uitspraak reageren.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk wil de uitspraak eerst bestuderen voordat hij een reactie geeft. Toen mogelijk proefverlof voor de moordenaar van Pim Fortuyn in oktober aan de orde kwam, zei Van Schaik dat Harderwijk was voorbereid. 'Er liggen scenario's in de kast voor het geval deze man terugkeert naar Harderwijk. Maar of hij dat doet staat nog helemaal niet vast.'

Staatssecretaris Teeven op 11 oktober tijdens een persconferentie op zijn departement. Teeven gaf een toelichting op het besluit Volkert van der G. geen proefverlof te verlenen. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden