Volkert & Balthasar

Aan de duizendste uitzending van B & W had de redactie gisteren heel goed een feestelijk tintje kunnen geven. Bijvoorbeeld door een terugblik op memorabele afleveringen....

Paul Brill

Maar het tekent het nieuwsinstinct van B & W dat men ook voor deze jubileum-uitzending de voorrang gaf aan de actualiteit. Waarbij het onderwerp zich natuurlijk wel enigszins opdrong: het vonnis in de zaak tegen Volkert van der G. en de verontwaardiging daarover in LPF-kringen.

Het werd van lieverlee een tamelijk verhitte uitzending. Niet alleen omdat de gasten aan tafel stevig met elkaar in aanvaring kwamen, maar ook omdat de zaal voor een groot deel gevuld was met Fortuyn-adepten, die hun sym- en antipathieën niet onder stoelen of banken staken.

De dag van gisteren had trouwens toch wel iets weg van een kleine revival van de woede die vorig jaar na de moord op Pim Fortuyn door het land waarde. Was het proces tegen Van der G. tot nu toe in een betrekkelijk kalme sfeer verlopen, dit keer waren er spandoeken en liet het publiek in de rechtszaal duidelijk merken wat men ervan vond. Sentimenten die weggebd leken, staken met ouderwetse kracht de kop op.

In Twee Vandaag sprak Hans Smolders, de man die na de moordaanslag de achtervolging inzette op Van der G., in één moeite door zijn afgrijzen uit over het veel te lage vonnis en het feit dat Wim Kok zojuist is benoemd tot minister van Staat. 'In wat voor land wonen we eigenlijk?'

Ook Pims politieke erfgenamen lieten zich niet onbetuigd. Ze waren geschokt en verbijsterd. In het NOS Journaal noemde een boze Mat Herben Van der G. in één adem met Balthasar Gerards (die overigens graag had getekend voor achttien jaar celstraf).

Ronald Sørensen, voorman van Leefbaar Rotterdam en een van de gasten in B & W, zei nu al te weten dat het hem over elf jaar, wanneer Van der G. vrijkomt, de nodige moeite zal kosten om niet naar een revolver te grijpen. Het onverkwikkelijke dreigement met een falende zelfbeheersing werd beloond met een warm applaus.

In een NOVA-reportage huilde een blonde mevrouw dikke tranen bij het Amsterdamse gerechtsgebouw. 'Dit is toch geen recht', stamelde een vriendin.

Nogmaals Sørensen: 'Wat moet je in dit land doen om levenslang te krijgen?' Het leek haast wel of Van der G. was veroordeeld tot een taakstraf in een bejaardenflat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden