Volkenstrijd laait op in Zuid-Soedan

Een sluimerende strijd tussen volken in Zuid-Soedan is de afgelopen dagen geëscaleerd tot een grootschalig conflict waarbij dorpen zijn platgebrand en complete veestapels gestolen. Tienduizenden inwoners zijn uit hun huizen verdreven. Inderhaast ingevlogen VN-soldaten blijken niet in staat het geweld te stoppen.

AMSTERDAM - Het afgelopen weekeinde vielen zesduizend strijders van het Lou Nuer-volk het plaatsje Pibor aan. Het ziekenhuis en delen van het dorp zijn in brand gestoken, meldt de Britse omroep BBC. Achthonderd VN-soldaten, die afgelopen vrijdag waren gestuurd om Pibor te beschermen, werden onder de voet gelopen. De bewoners, voornamelijk leden van het rivaliserende Murlevolk, waren al eerder gevlucht.


De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) meldt geen contact meer te hebben met 130 personeelsleden die het plaatselijke ziekenhuis draaiende hielden. Dit team, van de Belgische afdeling van AzG, moest vorige week al een hulppost in het dorp Lukangol opgeven. Dat plaatsje is door Nuerstrijders tot de grond toe afgebrand. AzG zegt de enige aanbieder van gezondheidszorg in de regio te zijn.


Beide volken liggen al jaren in de clinch over het gebruik van grasland in de provincie Jonglei die grenst aan Ethiopië. De verplichte bruidsschat die mannen van beide volken moeten betalen als zij willen trouwen, vaak een dozijn koeien, leidt traditioneel tot diefstal van vee. Het conflict is bloediger geworden sinds het einde van de onafhankelijkheidsstrijd met Soedan. Er zijn nog veel wapens in omloop, ondanks een nationale inzamelingsactie door de nieuwe regering. De staat Zuid-Soedan bestaat sinds 9 juli.


AzG vermoedt dat de bevolking en de medische staf op tijd heeft kunnen vluchten. Jonge strijders van het relatief kleine Nuervolk trokken al een paar weken door de provincie, waarbij onderweg veestapels zijn meegenomen en dorpen platgebrand. Door dergelijke cattle-raids zijn de afgelopen maanden circa duizend inwoners omgekomen, schat de BBC.


'De strijdmacht lijkt Pibor weer te verlaten', zei VN-coördinator Lise Grande zondag tegen het Franse persbureau AFP. Zij maakt zich grote zorgen over de veiligheid van alle inwoners in de regio. Een groepering die zichzelf Nuer Youth White Army noemt, verklaarde op 26 december het rivaliserende Murlevolk te zullen uitroeien. Dat is volgens hen de enige manier om hun vee op lange termijn te beschermen.


De gouverneur van de provincie en de vice-president van Zuid-Soedan proberen te bemiddelen in het conflict. Afgelopen zomer was het het Murlevolk dat ten strijde trok tegen de Nuer. Ook toen werden acht dorpen platgebrand en tienduizend stuks vee gestolen. Daarbij werden over en weer kinderen en vrouwen ontvoerd, zo meldden destijds de Verenigde Naties.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden