Column

Volk is nog lang niet toe aan gemoderniseerde Koning

 

Jean-Pierre Geelen
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begroeten het publiek tijdens Koningsdag in Dordrecht. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begroeten het publiek tijdens Koningsdag in Dordrecht.Beeld anp

Emotionele verbondenheid met het vaderland is cruciaal voor de mens, zegt filosofe Martha Nussbaum in Filosofie Magazine van deze maand. 'Elke natie vertelt een verhaal over zichzelf. Wat is de eenheid van ons land, waarom zijn we hier?'

Welk verhaal over onszelf werd verteld met de 'Koningsdag nieuwe stijl', zoals die steeds maar werd beloofd? En wat doet dat met de emotionele verbondenheid?

Nieuw zat vooral in de details, bleek al snel. Premier Rutte had de koning gefeliciteerd in nieuwe stijl: via Twitter en Facebook. Prinses Amalia had op de gezinsfoto een wit oordopje van haar iPod onder haar mantel bungelen. Er was geen koekhappen meer, maar een 'Grande Parade' van boten op de Merwede. Een prachtige 'display', volgens prins Maurits.

En een lange zit. Drie uur duurde de live uitzending die de NOS maakte van het bezoek aan Dordrecht.

'Een beetje afstandelijk, maar de kneuterigheid is weg', zoals Daphne Lammers het in RTL Nieuws maar even als feit presenteerde. Dat viel nog tegen: het wc-potwerpen was weliswaar geschrapt, maar de pleefiguur viel nog duidelijk te herkennen. Het wemelde nog van de oud-Hollandsche ambachten, toneelspelen en streekproducten. Koningin Màxima verdient een koninklijke onderscheiding voor de parelwitte tandpasta-lach die ze drie uur lang onafgebroken op haar gezicht had weten te behouden.

Veel bleef bij het oude. Aan de koning had het niet gelegen, al prees hij ook de traditie. Hij had slechts nieuwe 'contouren aangegeven', Dordrecht had ze zelf ingevuld, zei hij in een - nieuw! - mini-interviewtje met Dionne Stax en Antoin Peeters van RTL. En dus trokken schepen voorbij met logo's van bedrijven - de Hollandse koopmansgeest verbeeld. Voer de nagebouwde Ark van Noach langs met een hofnar in tijgerpak en teksten als 'Met Jezus mis je de boot niet!'. Bij het Bach-festivalletje in de Grote Kerk had Willem-Alexander gezegd dat hij van Bach houdt, maar dat het van hem ook wel wat ruiger mocht. De LuckyTV met trashmetal lag op de loer, maar het bleef een oerbrave sessie.

De koning wil moderniseren, zijn volk is er nog lang niet aan toe. Zijn herauten ook niet trouwens. Die hechtten aan het oude liedje. De NOS had daarvoor een leger lakeien laten uitrukken om de nieuwe leegte op te vullen met oude lucht. Naast Kysia Hekster namens het Journaal Astrid Kersseboom voor het live-commentaar. Verslaggever Menno Reemeijer op het Dordtse water, Dionne Stax en Siham Raijoul (Jeugdjournaal) liepen op straat. Kernvragen: 'Hoe spannend vind je het om ze te gaan zien?'

'Ja, enorm.'

Het blijft verbazen hoe een kundige vrouw als Kersseboom op dit soort evenementen als vanzelf op de hurken gaat en haar onderdanen oranjekoekjes voert vol Wiki-weetjes (Sliedrecht, 'dé baggergemeente van deze regio') en kinderlijk onbenullige observaties uit de Libelle van vijftig jaar terug.

'Weer veel hoge hakken vandaag, maar ze staan voor niks, de prinsessen. Dat hebben ze de afgelopen jaren wel bewezen.'
'Koningin Maxima vindt het zonder de jas toch ietsje te fris, blijkbaar'.
Tot zover onze royaltydesk.

Marc van der Linden, royaltydeskundige bij RTL Boulevard, vond de ochtend te lang en de botenparade te saai: 'Er had wel een vleugje Gaypride doorheen gemogen.'

Zo werd duidelijk welk verhaal deze natie zichzelf vertelt: elke onderdaan is hopeloos op zoek naar zijn eigen emotionele verbondenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden