Volhardende doorzappers komen vanzelf bij Zomerbeelden terecht

Voor toeristische plaatjes met weerbericht en informatie over evenementen in de regio moet je naar de Vlaamse tv.

null Beeld
Beeld

Volhardende ochtendzappers weten misschien wat ik bedoel als ik zeg: Zomerbeelden. Ik heb het tegen de doorzappers, mensen die geen genoegen nemen met Nederland in beweging, Bibbeltje Big, de Geheugentrainer van Omroep Max en The Bold & the Beautiful. Zij komen vanzelf terecht bij een drie uur durend tv-programma dat geen tv-programma mag heten en waarvan waarschijnlijk geen Nederlandse kijker de naam kent. Zomerbeelden dus.

Toch weet ik zeker dat bijna iedereen ze ooit vanuit een ooghoek heeft bekeken, de traag bewegende webcamregistraties van stoeltjesliften in de Alpen, geen-vuiltje-aan-de-lucht-bergdorpen, de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, de druppels op de lens van de camera op een grauwe dag.

Rechts en onder in beeld staat informatie: hoogte, windrichting en windsnelheid, de temperatuur van het moment, de weersverwachting voor de komende dagen, toeristische evenementen in de regio. Het geheel wordt omlijst met easy listening-muziek. Dat is Zomerbeelden, elke morgen tussen 9 en 12 uur op de Vlaamse zender Canvas. Vaak zijn ze ook te zien op Eén. In de wintermaanden is er Winterbeelden.

Een woordvoerder van de Vlaamse omroep VRT mailde dat de weerbeelden sinds 2001 gratis worden aangeleverd door de Oostenrijkse firma Feratel. Volgens de VRT kijken er meer dan 30 duizend Vlamingen per dag naar. 'VRT beschouwt de weerbeelden als een service aan de kijker en een venster op mooie toeristische bestemmingen. De combinatie weerbeelden en radio vormen een aangename achtergrondcombinatie die door heel wat kijkers gesmaakt wordt.'

null Beeld
Beeld

Kijk je lang genoeg en met de vereiste aandacht, dan zie je steeds opnieuw dezelfde locaties voorbijkomen. Je ziet dat alleen de wind beweging brengt in het idyllische Rennweg, dat er rond half twaalf eindelijk mensen verschijnen in de jachthaven van Drimmelen. Het is als het filmen van een ansichtkaart, merkte het Belgische blad Humo vorig jaar op in een verhaal vol Zomerbeelden-observaties. 'Jazeker', schreef de journalist, 'dit is een oefening in rustig kijken.'

Het is ook een vlekkeloze representatie van een gemiddelde zomermaand op de Nederlandse televisie: zelden ziet de doorgewinterde zomerkijker iets nieuws, iets dat verrast.

Je doet het op een dinsdagavond in juli met Fons de Poel die zich in zijn geboortestad Nijmegen begeeft tussen wandelgekken, voor de vijftiende jaargang van Het gevoel van de Vierdaagse (KRO-NCRV). Het programma duurt langer dan voorheen, en - waarschijnlijk om de boel fris te houden - vult De Poel de 45 minuten niet langer alleen. Ook Sander de Kramer is nu benieuwd naar 'de verhalen, de drijfveren en natuurlijk de paradijsvogels'. Nieuw is verder de toevoeging van violist Edmond 'Ik wil de emotie zien van mensen en waar nodig is ondersteunen' Fokker. Ik zag hem spelen voor een vrouw op de blarenbank, hoorde iets over hitte en De Vierdaagse en dacht: woensdag wordt een mooie dag voor Zomerbeelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden