Volgens Trumps woordvoerder weten sommigen precíes wat president met 'covfefe' bedoelde

Wat ogenschijnlijk begon als Trumps zoveelste twittertirade tegen de media, eindigde gisteren in een cryptisch bericht dat de gemoederen wereldwijd bezighield. Dat Trump zijn tweet uiteindelijk verwijderde - en zijn woordvoerder daags later verklaart dat een 'klein groepje mensen' precies weet waar Trumps wartaal op sloeg - doet voor veel twittergebruikers niets aan hun fascinatie af. Integendeel.

Lisa van der Velden
Trumps woordvoerder Sean Spicer. Beeld getty
Trumps woordvoerder Sean Spicer.Beeld getty

'Ondanks aanhoudende negatieve pers covfefe', twitterde de president dinsdagnacht, vermoedelijk vlak voor het slapengaan. Zes uur lang stond de curieuze, onafgemaakte tweet online. In een nieuw bericht, na het ontwaken geplaatst, probeerde de Amerikaanse president zijn vreemde bericht snel als een grapje af te doen: 'Wie weet de échte betekenis van covfefe? Veel plezier!'.

Over de oorzaak van het geheimzinnige eerste bericht, of de reden waarom niemand van zijn staf de tweet verwijderde, is nog niets bekendgemaakt. Woordvoerder Sean Spicer leek tijdens een persconferentie op woensdag zelfs te suggereren dat covfefe juist de bedoeling was: 'De president en een kleine groep mensen weet precies wat hij bedoelde'.

In de korte tijd dat de tweet online stond, werd het bericht ruim 126 duizend keer geretweet en 160 duizend keer geliket. Waarschijnlijk bedoelde Trump 'coverage' - berichtgeving - in plaats van 'covfefe', maar dat blijft dus onduidelijk. Intussen bereikte het woord op de sociale media een soort sterrenstatus.

Zo was '#Covfefe' niet alleen binnen een mum van tijd trending topic, maar wordt het verzinsel nog steeds massaal als synoniem voor koffie gebruikt ('nu eerst een kopje covfefe') en in duizenden zinnen, memes en songteksten geïntegreerd.

Impulsiviteit of strategie?

Het vermoeden bestond dat het bericht zo abrupt stopte omdat Trump al foetertwitterend in slaap viel, maar dan nog is het opmerkelijk dat niemand van de presidentiële staf waakzaam was en het bericht verwijderde.

Omdat zijn tweets geregeld de diplomatieke verhoudingen met andere landen op scherp zetten, was Trumps twittergedrag toch al onderwerp van gesprek. Zijn (ogenschijnlijk) ongefilterde en zelfvoldane berichten worden door critici vaak vaak aan impulsiviteit en ijdelheid toegeschreven, maar zijn volgens anderen juist onderdeel van een bewuste strategie. In deze onafgemaakte tweet zien zij bijvoorbeeld een manoeuvre die de aandacht van Trumps controversiële terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs moet afleiden.

'Ondanks aanhoudende negatieve pers covfefe' lijkt vooralsnog meer op een slaperige stommiteit dan een geniepige tactiek, maar met de Amerikaanse president weet je het nooit.

Inmiddels is het nieuwe begrip zelfs vereeuwigd in de Urban Dictionary, een online woordenboek voor internettaal. Op die site betreft de meest geliefde uitleg van het begrip een verwijzing naar de bescheiden grootte van Trumps handen: 'Covfefe - Wanneer je coverage wil typen maar je handen te klein zijn om alle toetsen van het toetsenbord te raken'. Eveneens populair: 'Covfefe - Iets dat een imbeciel zegt, die mogelijk ook de leider van de vrije wereld is'.

De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. Beeld ap
De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis.Beeld ap

Meer over Trump

De leiders van Duitslands coalitiepartijen zetten zich na de G7-top van vorige week af tegen de VS, vooral tegen Donald Trump. Dat die fel terugslaat verbaast niet. Maar wat beweegt de Duitsers?

Trump heeft zelfs de immer onverstoorbare Duitse kanselier kennelijk zo getergd dat ze besloot in Beieren de brandklok luiden. Werkt Trump als katalysator voor Europese integratie?

Wat wil Amerika? Zit er een beleid achter al die ad-hoc-acties? En zo ja: wie zit er achter dat beleid? Concreet: wie moeten we bellen?

Trump sloopt Amerika's soft power als leidende democratie in de wereld, schreef Arnoud vorige week in het commentaar. 'Voor de Europese bondgenoten is Trump de ultieme wake-upcall.'

Nieuws over Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Wat is echt belangrijk, wat is gewoon business as usual en wat is vooral afleiding? Bekijk het in onze Trumpfilter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden