NieuwsMuur in Colorado

Volgens Trump bouwen de VS een ‘hele grote’ muur in Colorado – ver van de Mexicaanse grens

De Amerikaanse president Trump verraste de Amerikanen woensdag met de mededeling dat zijn regering bezig is een deel van zijn ‘prachtige’ muur langs de grens met Mexico op te trekken in Colorado. Zijn publiek op een bijeenkomst in Pittsburgh (Pennsylvania) reageerde met gejuich, totdat sommigen zich realiseerden dat Colorado honderden kilometers van de grens met Mexico af ligt.

null Beeld AP
Beeld AP

Trump vroeg zijn aanhangers op een rally in Pittsburgh waarom hij zeker was dat de Republikeinen de komende verkiezingen in de staat New Mexico gaan winnen. ‘Omdat zij willen dat de grens veilig is. Een wij bouwen een muur op de grens met New Mexico, en we bouwen een muur in Colorado. We bouwen een prachtige muur. Een heel grote die echt werkt, waar je niet overheen kunt en ook niet onderdoor.’

Zijn geografische misser leverde Trump honende reacties op. ‘Hmm, een beetje beschamend', reageerde de Democratische gouverneur Jared Polis van Colorado. ‘Colorado grenst niet aan Mexico. Maar het goede is dat Colorado nu gratis kleuterscholen heeft zodat onze kinderen simpele aardrijkskunde kunnen leren.’ Anderen opperden dat nu de staat New Mexico voor de muur moet betalen en niet de Mexicanen, zoals Trump wil.

De Democratische senator Patrick Leahy gaf een tweet door met de route die Trumps nieuwe muur volgt, boven de staat New Mexico langs, waarbij New al uit de naam is geschrapt.

Anderen verwezen naar ‘Sharpiegate’, toen Trump een kaart toonde van de baan van de orkaan Dorian, zoals het National Hurricane Center die had voorspeld. Daarop was met een viltstift ook een lus om Alabama gezet, kennelijk om te bewijzen dat Trump het niet mis had toen hij de inwoners van Alabama voor de orkaan waarschuwde ook al volgde die een heel andere koers.

Trump probeerde de schade woensdag meteen te herstellen met een tweet (inclusief spelfout) waarin hij zei dat hij het voor de grap had gezegd. Maar de president staat niet bekend om zijn geografische kennis. Zo noemde hij België een ‘prachtige stad’ en heeft hij moeite verschil te maken tussen Engeland en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Op bezoek in Londen zei hij dat hij vanuit het Verenigd Koninkrijk zou vertrekken naar Schotland waar hij een golfresort bezit.

Hij had ooit ook lof voor het gezondheidsstelsel in ‘Nambia’, waarna de Zambianen tot hun teleurstelling moesten vaststellen dat hij het over Namibië had. In april 2017 vergiste hij zich in het doelwit van de raketaanval op Syrië waar hij net opdracht voor had gegeven. ‘We hebben juist 59 raketten afgevuurd op Irak’, vertelde hij de pers. (De raketten kwamen wel goed aan.)

Maar het is ook verwarrend, stelde Trump zelf vast nadat hij de verkiezingen had gewonnen: ‘Iedereen begon me te bellen. Ik heb nooit geweten dat er zoveel landen waren.’

Trump zegt abonnement met ‘nepkranten’ op

Het Witte Huis heeft zijn abonnementen op The New York Times en The Washington Post opgezegd, twee kranten waar president Donald Trump doorlopend mee overhoop ligt en die hij doorgaans ‘nepnieuwsmedia’ noemt. Hij zal federale agentschappen opdragen om dat ook te doen, aldus Amerikaanse media donderdag.

Officieel worden de kranten de deur uitgedaan om kostenbesparing. Maar uit een interview eerder deze week bleek Trumps haat jegens de kranten het motief. Hij noemde The New York Times weer eens ‘nepkrant’. ‘We willen die zelfs niet meer in het Witte Huis. We zullen die waarschijnlijk stopzetten en The Washington Post. Zij zijn nep.’

Donderdag vielen de kranten voor het laatst op de presidentiële deurmat en als het aan Trump ligt volgen de federale agentschappen snel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden