Volgens studenten was fraude aan de UvA al lange tijd bekend

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam wisten al veel langer dat eerstejaarsstudenten economie en bedrijfskunde fraudeerden met computertoetsen van het vak statistiek. Dat zeiden UvA-studenten vrijdagavond in het programma NOS op 3.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - De universiteitskrant van de UvA, Folia, bracht de fraude dinsdag aan het licht. Studenten logden op twee browsers tegelijk in op het toetsprogramma. Met de ene browser maakten de studenten de opgaven, waarna de goede antwoorden getoond werden. In de tweede browser konden ze de correcte antwoorden vervolgens opnieuw invullen. Alleen het tweede, foutloze resultaat werd geregistreerd.

Met de toetsen konden studenten een halve bonuspunt verdienen voor hun afsluitende tentamen. Ongeveer 400 studenten zouden van de truc gebruik hebben gemaakt.

De fraude kwam aan het licht toen docenten ontdekten dat studenten de toetsen sneller wisten af te ronden dan ervaren docenten. 'We hebben besloten de toets voor alle studenten ongeldig te verklaren. Studenten die kunnen aantonen een reële tijd nodig te hebben gehad voor het invullen van de toets kunnen tegen de maatregel bezwaar aantekenen', zei de voorzitter van de facultaire examencommissie Lisette Duyster-Went dinsdag tegen Folia Web.

Duyster-Went zei dinsdag niet uit te kunnen sluiten of de truc ook op andere faculteiten en bij andere vakken is gebruikt. De examencommissie stelde direct een onderzoek in naar de fraude.

'Iedereen die je hier in de collegebanken ziet zitten, wist hier van af', aldus de studenten vrijdag op de website nos.nl. 'Zelfs de ouderejaars gaven het door aan ons. De UvA kan dit niet gemist hebben.'

Meer studenten zouden hebben bevestigd dat medewerkers ervan op de hoogte waren. 'Die van mij maakte vanaf de eerste weken al grappen als 'met twee browsers lukt het wel.' Een andere student zou daaraan toe hebben gevoegd: 'Ook bij mij in de werkgroep werden we door de docent gewezen op het gebruik van een tweede browser. Ik snap alle ophef dan ook niet.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden