Volgens Santos is het hoog tijd voor een eerbetoon aan de ongekroonde helden van het amateurvoetbal

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: het prachtige 'dikste nummer ooit' van voetbalblad Santos, dat zich afzet tegen het moderne leven.

Paul Onkenhout
Het voetbalblad Santos Beeld
Het voetbalblad SantosBeeld

De verzakelijking van het voetbal, óók van het amateurvoetbal met al die doodse kunstgrasvelden, standaard afrasteringen en glimmende kantines en kleedkamers, heeft ook iets goeds teweeggebracht: tijdschriften. Specifieker: tijdschriften waarin nostalgie de boventoon voert, in woord en beeld.

Inmiddels zijn er vier onregelmatig verschijnende tijdschriften die met drie ingrediënten (retro, cult en romantiek) proberen te scoren. Wat ze willen zijn, blijkt uit de titels. Denk: vroeger.

Panenka was de eerste, in 2014. Daarna volgden Staantribune en Santos. Vorige maand verscheen Tardelli, dat voortkwam uit Half 3 en zich puur richt op voetbalhistorie.

Waar voorloper Hard Gras zich (ook) op de actualiteit richt, kun je in deze mannenbladen zomaar een fotoserie aantreffen van mannen die met zo'n grappig karretje op een amateurveld lijnen trekken. Recht door zee, zette Santos erboven. De lijnentrekkers ogen niet erg gepassioneerd. Iemand moet het doen. In het intro zet Santos zich af tegen het moderne leven. Kunstgras is 'godvergeten' en zorgt ervoor dat de lijnentrekker dreigt uit te sterven. 'Hoog tijd voor een eerbetoon aan deze ongekroonde helden van het amateurvoetbal. Omarm ze. Koester ze. Houd van ze.' Nee, dit is geen ironie.

'Het dikste nummer ooit' van Santos is prachtig en heeft een schitterende titel, Stelletje amateurs. De redactie noemt het een 'onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap'. Hans van der Meer, denk je dan, en daar is hij inderdaad, de fotograaf die in de jaren negentig met de serie Hollandse velden het leven bij amateurclubs liefdevol vastlegde. Zijn foto's blijken alleen maar aan kracht te hebben gewonnen.

Het amateurisme geldt niet voor Santos zelf. De hoofdredactie - Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad) en Bart Vlietstra (freelancer van onder meer de Volkskrant) - bestaat uit professionals. Ook veel medewerkers lopen al een tijd mee. Om een paar namen te noemen: Wilfried de Jong, Jan Mulder, Arno Kantelberg, Klaas Jan van der Weij.

Omdat er nu eenmaal brood op de plank moet, zit in Santos een advertorial verscholen van een bedrijf dat een ander uiterste vertegenwoordigt, FOX Sports. De reclame is vermomd als interview met de kopstukken van de commerciële zender, Kees Jansma en Hans Kraay jr. We zien het door de vingers, ook omdat Kraay een wijze uitspraak doet: 'Het eerste biertje na een overwinning in de kantine: dat zijn de beste biertjes die er zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden