Rechtbankverslag

'Volgens mij zit er een beest onder het bed'

Ze wilden 'criminelen pakken', maar doodden een onschuldig echtpaar en een wandelaar. Nu staan Admilson R. en zijn broer Marcos terecht.

(VLNR) OvJ. Mr. H.H. Louwes, voorzitter Mr. Mv. B.I.Klaassens, Admilson R., Marcos R., Mr. E. van der Meer en Mr. W. Anker (advocaten van Marcos R.) in de rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden. Beeld anp
(VLNR) OvJ. Mr. H.H. Louwes, voorzitter Mr. Mv. B.I.Klaassens, Admilson R., Marcos R., Mr. E. van der Meer en Mr. W. Anker (advocaten van Marcos R.) in de rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden.Beeld anp

Het is zondagmiddag 4 november 2012, een mooie herfstdag, als Berend Smit (55) met zijn twee hondjes gaat wandelen op het Drentse Dwingelderveld. Zijn lichaam wordt drie dagen later gevonden. Gedood door kogels uit een Glock 17, het huiswapen van Defensie. 'Ik schoot drie keer', zal Admilson R. (31) bij de politie verklaren. 'Pop, pop, pop.'

Ruim een half jaar later zijn Admilson en zijn jongere broer Marcos (30) bij de Bosrand in Exloo. Via een slaapkamerraampje sluipen ze bij het 77-jarige echtpaar Veenendaal binnen. 'Volgens mij zit er een beest onder het bed', zegt Greet, kort voor zij en haar man Jan worden overmeesterd, zo vertellen de broers tijdens het politieverhoor.

De broers dwingen Jan zijn voicemailboodschap te veranderen. 'Wij zijn drie weken naar de Achterhoek', hoort Jans dochter als ze hem belt. De gealarmeerde politie vindt in de slaapkamer het echtpaar dat door wurging om het leven is gebracht. De iPad is verdwenen, net als hun bankpassen. En midden in de nacht is er 25 duizend euro overgemaakt van hun spaarrekening naar hun betaalrekening.

Justitie tast in het duister. Tot de gestolen iPad de broers R. acht maanden later in hun Hoogeveense flat alsnog verraadt. Hun appartement wordt volgehangen met afluisterapparatuur. Rechercheurs horen Admilson en Marcos praten. Over de moord in Exloo. En die op Berend Smit. En over een auto die gekocht moet worden voor een nieuwe roofexpeditie in Brabant. Op de avond van 3 maart 2014 stormt een arrestatieteam de flat binnen. Na een paar weken bekennen de broers alles.

Gerespecteerd korporaal

'Hoe kun je van een gerespecteerd korporaal veranderen in een man die drie mensen vermoordt?' Over die vraag, opgeworpen door de verdachte ex-militair Admilson zelf, buigt de rechtbank in Assen zich deze dagen. Admilson zat dinsdag geboeid in de verdachtenbank, het gezicht verscholen achter zijn halflange haar. Hij had zich 'behoorlijk verzet' tegen het transport van de Penitentiaire Inrichting in Vught naar Assen. Liever was hij helemaal niet verschenen. Nu antwoordde hij op veel vragen slechts met 'positief' of 'negatief', afgemeten als een militair.

De geadopteerde broers zijn geboren in Brazilië. Als ze 4 en 5 jaar oud zijn, verhuizen ze naar het Drentse Wijster. Marcos wordt een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Admilson gaat het leger in en wordt twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Daar maakt hij bermbommen onschadelijk. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in 2010 een granaat heeft laten ontploffen in zijn pantservoertuig. De zaak wordt geseponeerd.

Admilson kreeg na zijn eerste periode in Afghanistan een drang 'naar meer geld, meer avontuur'. Hij ontvreemdt een Glock uit de Johannes Postkazerne in Havelte. Na zijn tweede uitzending verlaat hij in 2012 het leger. Het lukt hem niet werk te vinden. Schulden stapelen zich op, ook bij Marcos. Ze willen 'criminelen pakken'. Eén probleem: ze kennen geen criminelen. Al helemaal geen criminelen met geld.

De verdacht Admilson R. in de rechtbank van Assen. Beeld anp
De verdacht Admilson R. in de rechtbank van Assen.Beeld anp

Persoonlijke omstandigheden

Voor de rechtszaak zijn vijf dagen uitgetrokken, de uitspraak wordt volgende maand verwacht. Vandaag komen de persoonlijke omstandigheden van de broers aan bod. Volgens onderzoek van het Pieter Baan Centrum is Admilson volledig toerekeningsvatbaar. Uit een contra-expertise moet blijken hoe deskundigen in Vught daar over denken.

Sinds 'Afghanistan' zou Admilson stemmen horen. 'Het leger heeft mij gemaakt en kapotgemaakt', zegt hij. Het doden zou hem rust brengen in zijn hoofd. Voor de rechtbank probeert hij zijn broertje te ontzien. 'Hij is naïef, een meeloper. Daar heb ik misbruik van gemaakt. Ik ben het monster, niet hij.'

Marcos houdt vol dat het om geld ging. 'Ik had niet gedacht dat er doden zouden vallen.' Admilson: 'Wij komen uit de sloppenwijken. Daar beschermt een broer zijn broertje en volgt een broertje zijn broer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden