Volgens falende beleggingsmanager wilde bank alleen in magie geloven

Peter Young, de belegger die vorige week door zijn werkgever Morgan Grenfell is geschorst nadat was gebleken dat op zijn transacties miljoenenverliezen werden geleden, zegt dat zijn superieuren helemaal niet geïnteresseerd waren in zijn handelwijze....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

'Mensen willen in magie geloven', zei hij tegen de Britse krant Daily Mirror. 'Ze willen in goeroes geloven. Ze willen niet weten hoe het werkt, want dat bederft de truc.'

Volgens Young heeft Morgan Grenfell zijn werk nooit gecontroleerd en was de bank blij dat hij winst maakte. Hij ontkende zijn werkwijze geheim te hebben gehouden voor zijn superieuren.

Young was manager van drie beleggingsfondsen waarin ongeveer 90 duizend beleggers ongeveer 1,4 miljard pond hadden gestoken. Bijna twee weken geleden zegde hij voor een gehoor van verbaasde collega's zijn baan op.

Daarna werd bekend dat Young voor vele honderden miljoenen had belegd via Luxemburgse maatschappijen. Volgens Morgan Grenfell had Young voor deze omweg gekozen om te verhullen dat hij, tegen de regels in, grote belangen had genomen in kleine, niet-beursgenoteerde en risicovolle buitenlandse bedrijven.

Deutsche Bank, de moedermaatschappij van Morgan Grenfell, stak de afgelopen dagen een aanzienlijk bedrag in de drie fondsen in de hoop een leegloop te kunnen voorkomen. Dit blijkt tot nu toe weinig te hebben geholpen. De 300 miljoen pond (800 miljoen gulden) die beschikbaar was om beleggers die uit het fonds willen stappen te betalen, is al bijna op.

Volgens de Britse krant The Guardian begon de vrouw van de 38-jarige Peter Young, een Nederlandse, te vermoeden dat er iets aan de hand was nadat hij na het boodschappen doen thuiskwam met dertig potten augurken.

Tot twee weken geleden gold Young als een van de sterren onder de beleggers, al straalde hij vorig jaar al wat minder. Hij was uitgeroepen tot 'investment manager van het jaar', kon zich een villa met vijf slaapkamers voor 450 duizend pond (1,2 miljoen gulden) veroorloven en leefde van een salaris van een half miljoen pond.

Anders dan bijvoorbeeld Nick Leeson, de belegger die de ondergang van de respectabele zakenbank Barings op zijn naam heeft, gaat Young door voor een grijze muis. Volgens collega's kon hij uren praten over de technische details van de deals die hij sloot en verder over weinig anders.

Young is inmiddels door Morgan ontslagen maar helpt zijn voormalige werkgever nog wel bij het ontrafelen van zijn beleggingsconstructies. Naar zijn praktijken wordt door de Britse beleggingsautoriteiten een onderzoek ingesteld dat naar verwachting enige tijd in beslag zal nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden