MediaIn Duitsland

Volgens een analyse van verschillende Duitse kranten hebben Nederlanders zich dit voorjaar te snel rijk gerekend

Waaraan hebben de Nederlanders volgens de Duitse media hun coronacatastrofe te danken? Dan vallen woorden als nonchalance en arrogantie, leest correspondent Sterre Lindhout.

Sterre Lindhout
Een verpleegkundige in Essen verzorgt een covid-patiënt op de ic. Duitse ziekenhuizen over de grens met Nederland zijn ook bereid Nederlandse patiënten op te nemen.  Beeld Getty Images
Een verpleegkundige in Essen verzorgt een covid-patiënt op de ic. Duitse ziekenhuizen over de grens met Nederland zijn ook bereid Nederlandse patiënten op te nemen.Beeld Getty Images

Dinsdagmorgen, bij het bestellen van een meeneemkoffie, bleef mijn nog niet zo erg wakkere oog haken aan een krantenkop in de op de bar openliggende Süddeutsche Zeitung. ‘Goedgehumeurd falen’, stond er boven een lang artikel met foto met een mondkapje waarop ‘Amsterdam’ stond geschreven.

Het ongemakkelijke voorgevoel dat ik kreeg, werd al bij het lezen van de intro bevestigd: ‘Het land vraagt zich af waar de huidige coronacatastrofe vandaan komt. Is het vanwege het traditionele liberalisme of komt het door politiek falen?’ Geen twijfel meer mogelijk, hier werd het Nederlandse coronadebacle geanalyseerd.

Bijna overal in Europa stegen de besmettingscijfers de afgelopen maand tot niet of nauwelijks controleerbare hoogten, waardoor Duitsland er op kaartjes in de krant uitziet als een groot uitgevallen Gallisch dorp midden in een door vijandige virussen bezet gebied. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat de ernst van de Nederlandse situatie onze buren pas de afgelopen week was opgevallen.

Risicogebied Zeeland

Nu het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ook de laatste ‘veilige’ provincie, het bij Duitse vakantiegangers zo geliefde Zeeland, tot risicogebied heeft uitgeroepen en het ernaar uitziet dat de ic’s in Noordrijn-Westfalen opnieuw te hulp moeten schieten om Nederlandse patiënten op te nemen, besloten drie Duitse kranten eens wat dieper in het Nederlandse falen te duiken.

Volgens de Süddeutsche hebben de Nederlanders zich dit voorjaar te snel rijk gerekend. Nederland zou, zo staat er in de op subtiel-vileine toon geschreven analyse, te koop hebben gelopen met zijn ‘demonstratieve trots’ en ‘nonchalance’. ‘De teneur destijds was dat de zaak ook met minder strenge maatregelen viel te regelen, meer kon je de vrijheidslievende Nederlanders niet aandoen. Premier Rutte sprak dan ook van een ‘intelligente’ lockdown, een soort uithaal naar andere landen die meenden dat ze het virus met bloed-zweet-en-tranenmaatregelen moesten bestrijden.’

Mondkapjesplicht

Het artikel in de concurrerende grote kwaliteitskrant, de Frankfurter Allgemeine, is zakelijker van toon. De krant zoekt de oorzaak van de Nederlandse coronacijfers vooral in de afwezigheid van een infectieziektenwet waarmee de regering tijdelijk zijn bevoegdheden kan vergroten en het als gevolg daarvan ontbreken van een stevige juridische basis voor een mondkapjesplicht. Wel veronderstelt de krant populistische motieven bij Rutte. Dat de Nederlandse premier nu toch voorstander van zo’n verplichting is, zou vooral te maken hebben met de ‘toegenomen maatschappelijke druk’ én met de naderende verkiezingen.

De Nederlandse premier, die tot voor kort te boek stond als opgewekte Merkel-volgeling uit dat vriendelijke, economisch belangrijke buurland, ontstemde de Duitsers deze zomer met zijn in hun ogen arrogante weerstand tegen de Europese coronasteunpakketten.

Rondfietsende premier

Wellicht verklaart die voorgeschiedenis waarom de Duitse kranten nu opvallend op de man spelen. Die Welt schrijft spottend over de nonchalant rondfietsende Nederlandse premier ‘die vaak langsgaat in de supermarkt en daar soms zomaar naar een klant roept: en, is er nog wc-papier?’

‘Ook het demonstratieve optimisme van Rutte en zijn eeuwige goede humeur komen onder vuur te liggen’, schrijft de Süddeutsche. ‘En dan is er nog de gênante vakantiereis van de koninklijke familie naar Griekenland (...) Rutte, politiek verantwoordelijk voor het optreden van de vorst, moest toegeven dat hij op de hoogte was maar het niet heeft afgeraden.’

In een moment van plaatsvervangende nationale schaamte sla ik, bij het uitlopen van het koffietentje, snel de bladzijde om.

Sterre Lindhout is correspondent in Berlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden