Volgende week overleg over lastenverlichting en defensie

Minister Dijsselbloem (Financiën) praat komende week nog met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld anp

Na afloop van de ministerraad gaf Dijsselbloem aan dat dan de 'losse einden van dit moment' worden doorgenomen. Het gaat dan over een extra lastenverlichting voor de lagere inkomens en extra geld voor onder meer defensie.

In augustus steken de partijen opnieuw de koppen bij elkaar voor de laatste ronde 'voordat de begroting definitief naar de drukker gaat'.
Die verschijnt op Prinsjesdag. Het kabinet overlegt over de begroting voor 2015 met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP omdat hun steun nodig is in de Senaat. Het kabinet heeft daar geen meerderheid.

Eerder besloten de regeringspartijen al dat er in 2015 een extra lastenverlichting van 500 miljoen euro komt voor de midden- en hogere inkomens. Dat geld wordt betaald uit financiële meevallers, vooral bij de zorg en de sociale zekerheid. Ook het bedrag van 360 miljoen dat volgend jaar wordt uitgetrokken om de geplande bezuinigingen op de langdurige zorg wat te verzachten komt uit meevallers.

Hoeveel geld er daarna nog over is, is nog niet duidelijk. Dijsselbloem praat nog met ministers afzonderlijk over hun begroting. Naast meevallers zijn er ook tegenvallers. Zo heeft het kabinet afgezien van zijn plan om de zorg-, huur- en andere toeslagen samen te voegen in een 'huishoudentoeslag', omdat het niet uitvoerbaar bleek. Dat betekent voor volgend jaar een strop van 600 miljoen. In de jaren daarna gaat het om 1,2 miljard. Hoe dat probleem wordt opgelost, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden