Volgende politiebaas is vrouw of allochtoon

Korpsbeheerders en selectiecommissies hebben voortaan iets uit te leggen als ze géén allochtonen of vrouwen benoemen in topfuncties bij de politie, als die wel beschikbaar zijn....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

In een toelichting op haar beslissing zei Ter Horst dinsdag dat ‘bijkomende argumenten in de adviezen van de commissaris van de koningin en de procureur-generaal’ haar ertoe hadden gebracht de benoemingsprocedure in Zuid-Holland Zuid stop te zetten.

Volgens betrokkenen hadden die argumenten van doen met het feit dat twee van de drie kandidaten vrouw waren. Er zou zijn opgemerkt dat niet voldoende duidelijk was gemaakt waarom nu juist de mannelijke kandidaat van autochtone afkomst, de 50-jarige Teun Visscher, het geschiktst was.

In een gesprek heeft de verantwoordelijke korpsbeheerder, burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht, beargumenteerd waarom Visscher de beste kandidaat was. Ook heeft Ter Horst met voorzitter Jozias van Aartsen van het Korpsbeheerdersberaad ‘aangescherpte afspraken’ gemaakt over de manier waarop gestreefd zal worden naar meer allochtonen en vrouwen in de politietop.

Ter Horst ergert zich er al langer aan dat het maar niet wil lukken dat aan het einde van deze kabinetsperiode een kwart van de politietop vrouw of allochtoon is.

De coalitiepartijen reageerden gereserveerd op de handelwijze van Ter Horst. Kamerlid Coskun Çörüz (CDA) herhaalde dat hij de opstelling van de minister ‘nogal dogmatisch’ had gevonden. Ter Horsts partijgenote Attje Kuiken vond de gang van zaken vooral erg vervelend voor Visscher.

Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) reageerde enthousiaster: ‘Dit is een minister van Binnenlandse Zaken zoals ik haar wil zien. Eén met ballen. Príma signaal.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden