Volgbod is clou voor winnende aanpak

Een paar dagen surfen op het net leverde handenvol internationaal bridgenieuws op. De nationale titelstrijd in Frankrijk en België bleef boeiend tot het eind....

Kees Tammens

In Frankrijk baarde de vroegtijdige uitschakeling van het favoriete team Zimmerman (met de Italiaanse wereldkampioenen Fantoni-Nunes in de gelederen) opzien. Na 48 spellen in imps precies gelijk. Geen verlenging maar – net als in lang vervlogen tijden – een beslissing op grond van total points. Underdog Delfour kwam als winnaar te voorschijn en hield de winning mood ook in de eindstrijd vast. In België een finale met veel oude bekenden; Brussel (acht keer op rij kampioen) versloeg andermaal Antwerpen.

Bieden is belangrijk maar soms is zwijgen goud. Dat bleek in diagram 1 waar een volgbod de leider de clou gaf voor de winnende aanpak van de troefkleur.

Zie diagram 1

Een ongestoord biedverloop naar een 4-contract waarin de leider A verliest en twee schoppenslagen. West kwam uit met A en vervolgde klaveren, getroefd door zuid. A, overgestoken naar A en harten uit de dummy. Oost speelde 9 en de leider speelde – met de kansberekening mee - H. Harten vrouw viel niet en dat betekende één down.

Op de andere tafel besloot west te volgen met de ongebruikelijke 2SA (5-5 in +). 4 werd ook snel bereikt maar met een heel andere situatie dan op de eerste tafel. Ook hier A en H, getroefd in zuid. A en overgestoken naar A. Troef uit noord en in zuid gesneden met B voor tien slagen en +420; de juiste speelwijze, in west zijn tien kaarten in de lage kleuren bekend plus een harten: de kans op de harten drie-één is hier groot.

Ook in diagram 2 was er verschil in opvatting. En opnieuw was bieden verliezend en een beheerste pas de basis voor grote winst.

Zie diagram 2

Na de ‘canapé’- 1 opening (korte kleur heeft voorrang boven een langere) verhoogde west rustig naar 2. Oost deed een manchepoging met 3 (de canapékleur) en west ging daar graag op in. Op deze tafel steunde noord het 1-volgbod met 2 hetgeen zuid stimuleerde tot het redbod van 4.

West, Verhees, kwam uit met ruiten en oost, van Prooijen, won met B. A, H en een derde keer ruiten. De leider troefde met V en west gooide een harten af: de juiste manier om 9 tot tweede troefslag te laten promoveren. De leider speelde 10, wederom gedoken door west. De leider ging verder met A en klaveren voor oost die een vierde ruiten speelde zodat de tweede troefslag van west zeker werd voor drie down en +500.

Op de andere tafel zag noord, Drijver, in VB76 en V987 vooral verdedigende waardes (oost opende 1 en het doublet van west gaf een vierkaart harten aan) en zag wijselijk af van 2. Nu bleef zuid, Groenenboom, na 4 stil en vond noord het allemaal prima. Ook na de uitkomst van A was 4 niet te hanteren en ging geruisloos één down: +12 imps voor het Nederlandse team dat tegen Japan een vroege achterstand (0-17) volledig goed maakte en met 43-17 aan het langste eind trok. Na twaalf wedstrijden in de voorronde plaatste Team Oranje zich comfortabel voor de kwartfinale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden