Volendam voetbalt voor slachtoffers

Voetbalclub FC Volendam organiseert op 27 februari een benefietwedstrijd waarvan de opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand....

Van onze verslaggeefster

Het team Vrienden van Volendam bestaat uit Wim Jonk (Sheffield Wednesday), Dennis Bergkamp (Arsenal), Nwankwo Kanu (Arsenal), Edwin Zoetebier (Vitesse), Frans Hoek (keeperstrainer bij FC Barcelona en het Nederlands elftal) en de oud-spelers Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten, Ronald Koeman, Arnold Mühren en Wim Kieft. Voormalig Feyenoordspeler en -trainer Wim van Hanegem treedt op als coach. Zes andere spelers hebben toegezegd dat ook zij zullen spelen, maar zij wachten nog op toestemming van hun club. Oud-scheidsrechter Jan Keizer uit Volendam leidt de wedstrijd.

Het geld dat wordt ingezameld, moet alle kosten dekken die slachtoffers niet op de verzekering kunnen verhalen. De Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) heeft de afgelopen zes weken drie miljoen gulden ingezameld. Begin maart volgt overleg met staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken. De stichting doet een beroep op de wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen en wil van De Vries weten hoeveel het rijk zal bijdragen aan de hulpverlening.

Bij de brand in café De Hemel waren 286 jongeren betrokken. Dertien van hen zijn overleden, 51 jongeren liggen nog in ziekenhuizen. Van een aantal zijn de overlevingskansen gering. De meeste slachtoffers hebben levenslang voorzieningen nodig, aldus voorzitter A. de Jong van de SSNV. Van begeleiding in het maatschappelijk leven tot aanpassing van hun woning en werkplek. De stichting denkt dat daarvoor minstens vijftig miljoen gulden nodig is.

Alle slachtoffers kampen met posttraumatische stress. De Jong maakte maandag bekend dat de SSNV daarom eventueel een financiële bijdrage wil leveren om café De Hemel in de huidige staat te laten bestaan. Eigenaar J. Veerman kondigde vorige week aan dat hij het pand wil slopen. Na bezwaar van de stichting stelde hij zijn plannen uit. De stichting wil de betrokken jongeren de gelegenheid bieden het café te bezoeken als dat voor hun verwerking nodig blijkt. Het bestuur is daarover in overleg met de gemeente Edam-Volendam, die met Veerman probeert tot een akkoord te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden