'Voldoende bewijzen' in corruptieonderzoek naar president Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye moet vechten voor haar politieke leven nu ze verdachte is in een corruptieonderzoek. In een rechtstreeks op televisie uitgezonden persconferentie zei de openbare aanklager zondag dat er voldoende bewijzen zijn dat Park medeplichtig is aan het lekken van vertrouwelijke documenten en het onder druk zetten van bedrijven om hen geld af te troggelen.

Betogers met kaarsen in Seoel eisen het vertrek van president Park. Beeld epa

De Koreaanse grondwet staat niet toe dat de president strafrechtelijk wordt vervolgd, maar volgens de oppositie bieden de conclusies van de aanklager genoeg mogelijkheden voor een afzettingsprocedure.

Zo lijkt de president te worden meegezogen in het schandaal rond 'paleisfluisteraar' Choi Soon-sil, een oude vriendin van de president en tevens de dochter van een sekteleider. Vorige maand lekte uit dat Choi, die geen officiële functie bekleedde, via Park toegang had gekregen tot staatsdocumenten. Ook zou ze haar banden met de president hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Ze werd samen met twee naaste medewerkers van Park opgepakt.

De president beloofde in eerste instantie mee te werken met het strafrechtelijk onderzoek. Ze zou vorige week worden verhoord, maar op het laatste moment vroeg ze om uitstel en huurde ze een advocaat in. Die zei zondag dat de kans klein is dat de president nog langer meewerkt aan het 'partijdige onderzoek'.

Daaruit zou blijken dat Choi en een medewerker van Park 53 bedrijven, waaronder automaker Hyundai en staalbedrijf POSCO, dwongen om in totaal 62 miljoen euro te 'doneren' aan twee vage stichtingen. De directies durfden volgens de aanklager geen nee te zeggen uit angst voor repercussies, zoals een bezoek van de financiële controledienst. Ook zou Choi enkele bedrijven hebben gedwongen miljoenenopdrachten te schenken aan een bevriende ondernemer.

Volgens hoofdaanklager Lee Young-ryeol is er afdoende bewijs - nagetrokken telefoongesprekken, aantekeningen van medewerkers, verklaringen van de betreffende CEO's - dat de president zelf ook een rondje langs directiekamers maakte om donaties te 'regelen'.

Een woordvoerder van de president noemde de beschuldigingen 'karaktermoord'. 'Het verhaal drijft op speculatie en verzinsels. Al het objectieve bewijs voor het tegendeel is genegeerd.'

Demonstranten met kartonnen gezichten van president Park Geun-hye en d Choi Soon-sil (L) tijdens een betoging vorige maand. Beeld reuters

Vriendschap

Eerder deze maand maakte Park voor de tweede keer excuses voor het schandaal rond Choi. In een negen minuten durende speech zei ze dat Choi de vriendschap tussen hen had misbruikt. Ze verklaarde dat haar oude vriendin alleen tijdens het begin van haar presidentschap, in 2013, als adviseur fungeerde.

Maar volgens de aanklager kreeg Choi nog tot april dit jaar per e-mail, fax of koerier documenten toegestuurd, variërend van planningen voor buitenlandse reizen tot diplomatieke nota's. In totaal gaat het om honderdtachtig documenten, waarvan een derde het label vertrouwelijk had.

Veel Koreanen zijn woedend dat hun president onder invloed heeft gestaan van een buitenstaander met een schimmige achtergrond. Dit weekend gingen voor de vierde zaterdag op rij honderdduizenden Koreanen de straat op om het vertrek van Park te eisen. Het zijn de grootste demonstraties sinds 1987, toen de bevolking met succes in verzet kwam tegen de militaire dictatuur. Volgens peilingen zou slechts 5 procent van de bevolking haar nog steunen.

Ook in het parlement heeft Park nog maar weinig vrienden. De drie oppositiepartijen dreigen met een afzettingsprocedure en zelfs een deel van Parks eigen conservatieve Saenuri-partij heeft haar de rug toegekeerd. Of de oppositiepartijen daadwerkelijk een afzettingsprocedure beginnen, is onzeker. Een alternatief plan is om de impopulaire president te laten bungelen tot de verkiezingen in december volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden