Opinie

''Vol is vol, wat Wilders zegt', zou mevrouw Jansen nooit te horen krijgen'

Toen een Marokkaanse moeder haar dochter wilde laten uitschrijven bij een handbalclub, zei de penningmeester: 'Ja vol is vol. Wat Wilders zegt'. Wilders is verantwoordelijk voor het gebrek aan fatsoensnormen. 'Stiekem hoop ik dat Roemer 'het fatsoen' teruggeeft aan de Nederlanders', schrijft Ferdows Kazemi.

Geert Wilders afgelopen mei in de rechtbank in Den Haag. Beeld epa
Geert Wilders afgelopen mei in de rechtbank in Den Haag.Beeld epa

Onze dochter heeft een intelligente vriendin die op de basisschool een jaar overgeslagen heeft en nu op haar twaalfde naar gymnasium 2 gaat. Ze zaten het vorig seizoen samen op handbal. Voor het komende seizoen kan dat niet meer, omdat onze dochter is ingedeeld bij een team voor kinderen vanaf dertien jaar en haar vriendin bij een team voor twaalfjarigen en jonger. Haar vriendin is daar niet blij mee, omdat ze zowel fysiek als mentaal de leeftijd van dertien al bereikt heeft en graag met haar gelijken in een team wil spelen. En wil ze uiteraard graag bij haar vriendinnen blijven.

Haar moeder deed een poging om haar in hetzelfde team te krijgen als dat van onze dochter, maar het team was al vol. Omdat haar dochter beslist niet meer in het team met jongere kinderen wilde blijven, besloot ze op zoek te gaan naar een andere handbalclub in de omgeving. Ze belde de penningmeester van de huidige club om haar dochter uit te laten schrijven. Toen ze vertelde dat haar dochter naar een andere club wilde gaan, omdat het team waar ze graag in wilde spelen al vol zat, vond de penningmeester het kennelijk nodig de bizarre uitspraak van Wilders erbij te halen, voor een kwestie die totaal niets met Wilders te maken heeft. 'Ja, vol is vol. Wat Wilders zegt.'

Toevallig zijn de ouders van de vriendin van onze dochter afkomstig uit Marokko, en opgegroeid in Nederland. Als moslim én Marokkaan vallen ze onder de categorie immigranten die niet in aanmerking komen voor de barmhartigheid van Wilders. Dat weten ze en ze maken zich er niet echt druk om. Nederland is per slot van rekening meer dan Wilders en als hardwerkende belastingbetalers voelen ze zich ook niet minder welkom in dit land dan andere immigranten.

Maar ze voelen wel een grote druk op hun schouders om beter te presteren dan andere Nederlanders. Dat uit zich dikwijls in het stellen van hogere eisen aan zichzelf en aan hun kinderen. Een laag cijfer van hun kind wordt doorgaans door Nederlandse ouders niet ervaren als een ramp. Maar dit geldt niet voor dit Marokkaanse gezin. Gelukkig heeft hun dochter de cognitieve capaciteit om uitstekend te kunnen presteren en doet ze dat ook.

Het steekt hen echter wel als men de uitspraak van Wilders erbij haalt om aan te geven dat er geen plaats voor hun dochter is in het handbalteam. Zou mevrouw de penningmeester zoiets ook tegen mevrouw 'Jansen' gezegd hebben? Zo ja, zou mevrouw 'Jansen' daar dan genoegen mee genomen hebben?

Mevrouw 'Jansen'
Voor mevrouw 'Jansen' zou 'vol is vol' waarschijnlijk betekenisloos zijn, omdat het voor haar geen onaangename boodschap camoufleert. Bovendien, ze zou het ook niet uit de mond van de mevrouw de penningmeester gehoord hebben. De penningmeester zou tegen mevrouw 'Jansen' gezegd hebben: 'wat knap dat uw dochter op haar twaalfde al in de tweede klas zit. Zij verdient zeker ingedeeld te worden in een groep met haar gelijken. Deze groep is nu vol, maar zodra we een plek vrij hebben, mag ze erbij'. Als de Marokkaanse moeder dit gehoord zou hebben, dan zou ze haar dochter niet uitgeschreven hebben. Ze zou gewoon wachten op een vrije plek in het team.

Dat is helaas niet gebeurd, dankzij het gebrek aan fatsoensnormen waar Wilders verantwoordelijk voor is. In zijn campagneretoriek bepleit hij harde straffen voor criminelen. Wat schiet je ermee op als je aanhang moeite heeft met een fatsoenlijk gesprek van mens tot mens? Sport dient te binden en het beste in mensen naar boven te halen. Ik betreur het zeer dat ook deze wereld geïnfecteerd lijkt te zijn door het gedachtegoed van Wilders.

Ik mis een leider in dit land die kan binden, die niet van plan is 'Nederland aan de Nederlanders terug te geven', die niet schaapachtig en lachend knikt wanneer Wilders roept dat hij niet van het 'bruggenbouwen' is, die niet zijn idealen een voor een aan de kant zet om gedoogd te kunnen worden. Ik mis een leider die talenten, ongeacht hun afkomst, koestert. Ik mis een leider die 'het fatsoen' teruggeeft aan de Nederlanders. Zou Roemer de sterke leider zijn die ik na 12 september graag zie? Stiekem hoop ik erop!

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op twitter: @FerdowsKazemi

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden