Vol inzetten op de pulswing was een misrekening van jewelste van de overheid

Nederland gaf de pulswingvissers ruim baan, maar zag daarbij de waarschuwingen over het hoofd.

Beeld anp

Voor de verhouding tussen Nederland en de EU is het een slechte week. Het kabinet, de Tweede Kamer en veel Nederlandse europarlementariërs reageren als door een wesp gestoken nu het Europees Parlement aanstuurt op een verbod op de pulswing-visserij.

Dat de Nederlandse vissers onthutst zijn, valt te begrijpen. De 'elektrische visserij' heeft een fraaie impuls gegeven aan een noodlijdende sector. Dankzij een hogere opbrengst en veel minder brandstofverbruik wordt er weer winst gemaakt. De resultaten voor de natuur zijn veelbelovend: minder bijvangst en minder schade aan de zeebodem. Milieuorganisaties zijn voorzichtig positief.

Voorzichtig, want het onderzoek naar de precieze gevolgen is nog in volle gang. De Nederlandse vissers spelen daarin een prominente rol. Het was voor de EU een belangrijke reden om beperkte, tijdelijke toestemming te geven.

Beperkt. En tijdelijk. Daar komt de Nederlandse overheid in beeld. Die heeft minder recht om onthutst te zijn. De steun van de milieubeweging was steeds voorwaardelijk en dat de Denen en de Fransen zich massief verzetten - bezorgd over de concurrentie in hun wateren - was al jaren duidelijk. Daarom bleef Brussel op de rem staan.

Maar dat weerhield Nederland er niet van de mogelijkheden maximaal op te rekken. Dankzij experimenten en ontheffingen vaart inmiddels de hele platvisvloot met de pulswing - veel meer dan toegestaan. Vissers werden overgehaald tot grote investeringen door de herhaald uitgesproken verwachting dat algehele Europese vrijstelling slechts een kwestie van tijd was.

Dat was een misrekening van jewelste, met mogelijk grote gevolgen voor een hele sector. Nederland miskende dat met name de Fransen zich gebruuskeerd voelden en vol in de tegenaanval gingen. De Nederlandse politieke antenne in Brussel stond kennelijk slecht afgesteld.

Het is nog niet te laat, zegt minister Schouten nu. Via de Europese Commissie en haar Europese collega's hoopt zij de zaak nog vlot te trekken. Wie weet. Misschien kan een slimme lobby ten minste een tijdelijke en beperkte ontheffing redden. Maar dan zal Nederland wel wat bescheidener en tactvoller moeten gaan opereren.


Pulswing als vismethode: wie heeft daar eigenlijk profijt van?

Wat is er zo handig aan de pulswing, waarom wil men er vanaf en waarom is de afschaffing zo funest voor Nederland?

Waarom een verbod op elektrisch vissen voor veel Nederlandse boten het einde kan betekenen. 'Nu vaart de hele platvisvloot van 84 schepen met die wing. Nederland heeft zijn hand totaal overspeeld.'

'Waar de Hollander vist, blijft voor ons niks over', zeggen de Fransen. Zij krijgen nu hun zin van het Europees Parlement. Lees hier alles over het conflict.

Ook met de Britten liggen de Nederlandse vissers in de clinch. De Britse regering wil een einde maken aan de internationale overeenkomst die onder meer Nederlandse vissers het recht geeft in de Britse kustwateren te vissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.