Vogelziekte 'het geel' ontdekt bij groenlingen in Oost-Nederland

Besmettelijke ziekte niet op mensen overdraagbaar...

Van onze verslaggever

amsterdam Onderzoekers hebben in Nederland enkele gevallen van de besmettelijke vogelziekte ‘het geel’ vastgesteld. De afgelopen drie maanden kwamen door de ziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie Trichomonas gallinae, in Duitsland al tienduizenden zangvogels om.

Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek kregen de afgelopen weken diverse meldingen uit het oosten en zuidoosten van het land van ‘verdachte’ gevallen. De dieren waren echter al te lang dood om de ziekte vast te kunnen stellen.

Onderzoekers van Alterra in Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht hebben nu bij twee twee groenlingen uit Overijssel en Gelderland het geel geconstateerd, zo bleek zondag in het radioprogramma Vroege Vogels.

De ziekte, die niet overdraagbaar is op mensen, veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. Vooral groenlingen, vinken en merels werden in Duitsland het slachtoffer. De ziekte komt meestal bij duiven voor, door onderling snavelcontact. Zo nu en dan kunnen ook roofvogels en uilen worden geïnfecteerd als zij besmette prooien eten.

Besmetting heeft plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij het overdragen van voedsel.

Vogelbescherming Nederland raadt mensen die vogels voeren aan de bakjes goed schoon te maken, het water geregeld te verversen en oude voedselresten op te ruimen. Wie dode vinkachtigen en merels vindt, wordt verzocht contact op te nemen met de vereniging (030-693 7700) zodat de dieren kunnen worden onderzocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden