Vogels niet blij met natuurfestival

In het weekend van 28 en 29 augustus krijgen de duizenden vogels in de Oostvaardersplassen tienduizend mensen te zien. Dat althans is de schatting van het aantal bezoekers van het eerste Nederlandse vogelfestival....

Van onze verslaggeefster Marieke Aarden

Van jong tot oud, van gezond tot moeilijk ter been en van aankomend vogelaar tot doorgewinterd ornitholoog kan iets van zijn gading vinden op de vogelmarkt met tachtig stands. Hoe te fotograferen met een telescoop maar ook kramen met vogelboeken,-reizen, -kunst en het -documentatiefonds zijn binnen handbereik.

Of de vogels dit festival zal bevallen, is de vraag. 'Enige verstoring zal er wel zijn', zegt Ger Klijnstra van Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen. 'Daarom zullen de activiteiten rond het bezoekerscentrum worden gegroepeerd', aldus Harvey van Diek van de Stichting Vogelonderzoek Nederland, een van de organisatoren.

Lezingen over onderwerpen als ooievaars met een zendertje, hoe wordt men vogelteller en reisverhalen over exotische vogelreservaten (Patagonië, Peru) staan eveneens op het programma. 'Het is niet de bedoeling dat hier reizen worden verkocht of dat daar propaganda voor wordt gemaakt', zegt van Diek.

De Oostvaardersplassen zijn behalve voor de ganzen, aalscholvers, eenden, reigers, kiekendieven, kluten en een enkele vis- en zeearend ook interessant vanwege de heckrunderen, konikpaarden en edelherten die de grasvlakten en ruigtes begrazen. Frans Vera, het brein achter dit natuurgebied, zal een lezing geven.

Uitzwermen over het hele terrein van 5600 hectare is er normaal gesproken ook niet bij, in het festivalweekend zullen de excursies naar de diverse vogelkijkhutten eveneens worden begeleid.

De tientallen lepelaars die woensdag nog rustig rond de plas bij het bezoekerscentrum hun voedsel uit het water zeven, zullen in het vogelweekend hun rust elders zoeken. De vogels mogen dan gewend zijn aan de windturbines en de trein die elke tien minuten langsrijdt, maar van mensen die hun telelenzen door de openingen van de vogelhutten steken, kunnen ze al behoorlijk schrikken.

Dan zullen de vogels in de Oostvaardersplassen - er zijn 250 soorten - zeker niet ingenomen zijn met drommen mensen in hun leefgebied. Want opmerken zullen ze die bewegende mensenslierten zeker. Als een gans op de grond al ongemakkelijk begint te schuifelen als een roofvogel als de zeearend nog maar een stipje is in de lucht, wat moet zo'n vogel dan wel niet denken van een mensenmenigte op ooghoogte?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden