Vogels en vissers

DE minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft het per traditie moeilijk met het combineren van zijn portefeuilles. Minister Braks had problemen met de boeren en de rotganzen....

Het is bijna vermakelijk om te zien hoe de minister van Natuurbeheer keer op keer aan het kortste eind trekt, als hij in de slag moet met zijn collega's van Landbouw en Visserij. Een groot politiek issue zullen de aalscholvers niet worden, wel een testcase voor de vraag hoe serieus de overheid haar eigen natuurbeleid neemt.

Dat conflict kan aardig oplopen, omdat Vogelbescherming aangekondigd heeft naar de rechter te stappen als Van Aartsen zijn plan doorzet. De gang naar de rechter lijkt niet kansloos, want de minister van Visserij staat zwak. Een onderzoeksafdeling van zijn eigen ministerie, het Informatie- en Kenniscentrum Natuurbeheer (IKC), heeft in een tot voor kort geheim gehouden rapport becijferd dat de aalscholver nauwelijks een concurrent van de commerciële visserij is. De voor de vissers belangrijkste soort, paling, blijkt door de aalscholver nauwelijks te worden gegeten. Er zijn maar twee vissoorten, baars en snoekbaars, waarop vogels en vissers samen jagen. En het is de vraag of de vissers iets hebben aan de doorgaans jonge baarzen waarmee de aalscholvers zich voeden.

Het blijft keer op keer verbazen. Het is officieel overheidsbeleid om in dit door de mens volgepropte land de natuur weer wat ruimte geven. De overheid trekt ook aanzienlijke bedragen uit om dat beleid gestalte te geven. Maar zodra de natuur zich enigszins ontplooit en de mens concurrentie vreest, moet er ingegrepen worden.

Een zwak punt is verder dat wat Van Aartsen voor ogen staat - halvering van de aalscholverstand - de laatste twee jaren vanzelf tot stand is gekomen. Het aantal broedparen in de vier kolonies langs het IJsselmeer is gedaald van vijftien- tot zevenduizend, waarschijnlijk doordat er te veel aalscholvers waren en te weinig voedsel. In zulke gevallen heeft de natuur de neiging zelf regulerend op te treden.

Tenslotte blijkt uit het IKC-rapport dat sinds een jaar of twintig niet alleen het aantal aalscholvers maar ook de visserij drastisch is uitgebreid. Het lijkt het beste dat de minister van Natuurbeheer eens een goed gesprek voert met zijn Visserij-collega. Als die eens begon het aantal fuiken en netten te halveren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden