Vogels dood door giflozing

Op het strand tussen Den Helder en Petten zijn volgens de Stichting De Noordzee de afgelopen dagen enkele tientallen dode zeevogels aangespoeld. De dieren zijn besmeurd met een groengele substantie, die waarschijnlijk op zee is geloosd door een schip...

Over een lengte van 40 kilometer lagen groengele plakkaten op het strand, liet een woordvoerder maandag weten. Ook het strand van Texel was besmeurd, zei hij.

Volgens de gemeente Den Helder heeft Rijkswaterstaat op zee geen vervuiling kunnen constateren. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) had meldingen gekregen dat er plakken met een groenachtige substantie in zee dreven tussen Zijpe, Den Helder en Texel en gaf Rijkswaterstaat in het begin van de middag opdracht vanuit de lucht een inspectie te doen. Daarna heeft een helikopter van het KLPD ook nog eens de zee afgespeurd.

Op het strand bij de gemeente Zijpe werden wel drie plakkaten aangetroffen. Deze zijn voor onderzoek naar het Rijksinstituut voor Integraal Waterbeheer en Zuivering van Afvalwater (RIZA) in Lelystad gebracht. De gemeente Den Helder verwacht dindsdagmiddag de uitslag binnen te hebben. Zaterdag is er ook een plakkaat aangetroffen, maar dit is nog niet onderzocht.

De drie betrokken gemeenten hebben besloten het strand niet af te sluiten. Zij houden samen met Rijkswaterstaat de situatie wel in de gaten.

Volgens een woordvoerder van de Stichting Noordzee zijn de meeste plakkaten inmiddels door het zand ondergestoven en is de substantie op zee waarschijnlijk te veel verspreid of gezonken.

Kees Camphuysen, verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), onderzoekt de vogels waarvan de snavels en poten door de substantie lijken op te lossen. Den Helder heeft de vondst van een vogel bevestigd. De politie heeft de andere vogels bij Camphuysen opgehaald. Deze worden ook onderzocht om te kijken of er een verband is met de op het strand aangetroffen substantie.

Volgens Stichting De Noordzee gaven de slechte weersomstandigheden van het afgelopen weekeinde kwaadwillende bemanningen de mogelijkheid illegaal afval te lozen. Zij roept deze week samen met collega-organisaties zoals Greenpeace en de Waddenvereniging de formerende partijen op om meer aandacht te besteden aan de Noordzee.

Een besmeurde vogel, mogelijk een zeekoet, is maandag aangetroffen op het strand. Op het strand tussen Den Helder en Petten zijn de afgelopen dagen enkele tientallen dode zeevogels aangespoeld. De dieren zijn besmeurd met een groengele substantie, die waarschijnlijk op zee is geloosd door een schip. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden