Vogelpest

De strijd tegen de vogelpest, die tot nu toe 25 miljoen slachtoffers heeft gemaakt, lijkt zich te verharden. Naast professionele slachtkippen sneuvelen ook steeds meer hobbyvogels....

Michael Persson

Het achterliggende argument, zo blijkt op www.minlnv.nl, is dat het in twintig van de 250 tot nu toe geconstateerde besmettingsgevallen, en vier van de tien huidige verdenkingen, om hobbyisten gaat. Daarom zijn alle hobbydieren rond besmette locaties via een speciale regeling verdacht verklaard. In de Gelderse Vallei zijn inmiddels al ruim 85 duizend hobbyvogels geruimd.

Op kaartjes van het ministerie is te zien welke gebieden deze week van hobbyvogels zijn ontdaan. Het gaat om cirkels met een straal van één kilometer rond plaatsen als Deurne, Heeswijk-Dinther, Helenaveen en Nistelrode. Rond Zundert is een gebied van drie kilometer geruimd.

Dat is tot opluchting van landbouwbelangenvereniging LTO Nederland (www.lto.nl), die hiermee het virus denkt in te dammen, maar tot verdriet van de eigenaren en tot woede van de dierenbescherming (www.dierenbescherming.nl). Liever zouden die de beesten inenten, maar het ministerie van landbouw heeft dat recht voorbehouden aan dierentuinen (www.nvdzoos.nl).

Dit omdat de Europese Commissie (europa.eu.int) zware voorwaarden heeft verbonden aan het enten. Zo moet gedurende de tien jaar daarna worden bijgehouden welke vogels zijn gevaccineerd. De beesten mogen slechts onder officieel toezicht worden verplaatst. Bovendien mogen producten van deze vogels niet in de voedselketen komen.

Het ministerie gelooft niet dat de amateurpluimveehouders daaraan kunnen voldoen. Ruimen dus. De Nederlandse belangenvereniging van hobbydierhouders (www.hobbydierhouder.nl), adviseert haar leden geen medewerking te verlenen aan 'deze onzinnige bestrijdingsmethoden'.

Overigens wordt in België bij het ruimen onderscheid gemaakt tussen hobbyvogelhouders en commerciële bedrijven (www.vilt.be). De straal van het ruimingsgebied is groter voor commerciële kippenhouders. Ander verschil met Nederland: getroffen kippenbezitters krijgen psychologische bijstand (www.fapse.ulg.ac.be).

Behalve minstens 15 duizend gelegenheidskippenboeren zijn er in Nederland ook ruim tweeduizend fokkers van min of meer zeldzame vogels, die emotioneel reageren op de dreigende ruiming van hun gekoesterde eende- en hoendersoorten.

Zo heeft een hobbyist op aviary.harteman.nl de ruiming van zijn eendencollectie vastgelegd, vorige week zaterdag. Tragische plaatjes van geëxecuteerde blauwvleugelganzen en Australische wenkbrauweenden. 'Je bouwt iets op in tien jaar, en in tien minuten is het vernietigd', treurt Jan Harteman op de site.

Op www.aviornis.nl wordt Harteman aan alle kanten sterkte gewenst, en krijgt hij nieuwe kuikens toegezegd. Aviornis, de internationale bond van park- en sierwatervogels, had eerder al bij het crisisteam van het ministerie van landbouw aangeklopt met het verzoek om vogels te mogen enten, in plaats van ze te laten afmaken.

Dat verzoek werd echter niet ingewilligd. Merkwaardig, vinden betrokkenen, omdat veel van de bij Aviornis aangesloten fokkers juist aan dierentuinen leveren, die dus wel mogen inenten.

Overigens maakt het ministerie van landbouw wel uitzonderingen, zoals te lezen op www.minlnv.nl. Zo worden internationaal beschermde soorten als de Tibetaanse oorfazant, de blauwknobbelhokko en de gehoornde goean in principe niet gedood, zolang ze tenminste in quarantaine gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden