Vogelpest ook in België

Nadat het vogelpestvirus vanaf begin maart in Nederland woekerde, is het virus nu over de landsgrenzen getrokken. Een pluimveebedrijf in Belgisch Limburg is vrijwel zeker besmet geraakt....

Het besmette bedrijf ligt in Meeuwen-Gruitrode, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij Eindhoven. Alle ruim 10.000 kippen worden afgemaakt en ook de pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer rond de besmettingshaard worden meteen geruimd. Deze aanpak is drastischer dan in Nederland, waar eerst alleen in een zone van 1 kilometer rond een besmetting werd geruimd.

De oorzaak van de besmetting is onduidelijk. De kippen waren afkomstig uit Roermond, maar ze zijn al op 11 december ingevoerd, dus lang voor de vogelpest in Nederland uitbrak. Directeur Piet Vantemsche van het Belgische voedselagentschap wijst erop dat menselijke contacten vaak de oorzaak van de verspreiding zijn.

Daarom wil hij ook bedrijven waarmee de besmette boerderij in contact is geweest, laten ruimen. 'Wij kunnen profiteren van de ervaring die is opgedaan in Nederland', zei hij. Het voedselagentschap heeft verder strenge vervoersmaatregelen afgekondigd, die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse.

Minister Veerman (Landbouw) meldde de Tweede Kamer dat bij verscheidene varkens antistoffen zijn gevonden tegen het virus dat de vogelpest bij pluimvee veroorzaakt. De minister heeft inmiddels verboden om varkens en varkensmest te vervoeren in de Nederlandse vogelpestgebieden.

Varkens die besmet zijn met vogelpest moeten volgens viroloog A. Osterhaus direct worden opgespoord en 'geëlimineerd'. Dit moet helpen voorkomen dat een nieuw soort virus ontstaat dat gevaarlijk is voor mensen.

Het gaat Veerman te ver om de varkens onmiddelijk af te laten maken. Het ministerie wil eerst onderzoeken of de varkens het virus ook aan elkaar doorgeven. Als de varkens het virus verspreiden, zullen ze worden geslacht. Het vlees van de dieren is volgens Veerman gewoon eetbaar zonder gevaar voor de volksgezondheid.

Chris van Gisbergen, voorzitter van de vakgroep LTO Varkenshouderij, vindt het vervoersverbod voor varkens 'onverantwoord en te laat'. 'De varkenshouderij wordt zo kapot gemaakt,' stelt hij. Volgens Van Gisbergen had de minister al zeven weken geleden zo'n vervoersverbod moeten afkondigen. Dan was er meer tijd geweest om het risico van besmetting door varkens van het vogelpestvirus te onderzoeken.

Nu ontstaan vooral in de Gelderse vallei grote welzijnsproblemen voor varkens. De dieren zitten daar al zeven weken opgesloten in hun stallen. Door de komst van biggen en het aandikken van de dieren, raken de stallen overvol. Door het nu geldende nieuwe vervoersverbod moeten die varkens nog langer op stal blijven en rijzen de problemen de pan uit. 'De situatie is onhoudbaar geworden', vindt Van Gisbergen.

In de Tweede Kamer is voorzichtig gesproken over vaccinatie om de vogelpest te bestrijden. VVD-Kamerlid Oplaat pleitte bij minister Veerman om in de besmette gebieden en het tussenliggende gebied in Oost-Brabant, pluimvee in te enten tegen vogelpest. Ook de PvdA, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SP willen onderzoek naar de mogelijkheid van vaccinatie.

Volgens minister Veerman werkt enten alleen als het preventief wordt gedaan, maar hij wil de mogelijkheden wel onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden