Vogelpest kost zeker 60 miljoen

De vogelpestepidemie kost de overheid minstens zestig tot tachtig miljoen euro. Dit geld is nodig voor het doden en vernietigen van tien miljoen kippen en voor noodleningen aan pluimveehouderijen die failliet dreigen te gaan...

Minister Veerman van Landbouw zei woensdag verbaasd te zijn dat de pluimveesector zelf nog geen euro in het speciale noodfonds heeft gestort voor bedrijven die in de moeilijkheden verkeren. Eerder beloofde het kabinet iedere particuliere bijdrage te verdubbelen. 'Dat is nu vier weken geleden en ik heb nog niets gezien', aldus Veerman.

Secretaris Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) erkende dat de sector niet met geld over de brug is gekomen. Dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren, omdat het noodfonds volgens het NOP geen nut heeft. 'De voorwaarden zijn zo strikt dat vrijwel geen enkel bedrijf er gebruik van kan maken.'

Het noodfonds, waarin Veerman vijf miljoen heeft gestort, is alleen bedoeld voor bedrijven met acute geldproblemen door de vogelpest. Een bedrijf mag niet eerder een beroep op een noodfonds hebben gedaan, ook al betrof het hulp na een andere dierziekte. Spieker: 'Dan kunnen we net zo goed naar de bank gaan.'

De Tweede Kamer wil dat Veerman de criteria van het noodfonds versoepelt. VVD en LPF verwezen naar uitspraken van premier Balkenende die verzekerde dat geen enkel pluimveebedrijf door de vogelpest failliet zal gaan. 'De premier heeft verwachtingen gewekt', zei VVD'er Oplaat.

De minister antwoordde dat hij argwanend wordt gevolgd door de Europese Commissie. Die houdt iedere vorm van staatssteun in de gaten om concurrentievervalsing te voorkomen. Het NOP benadrukte dat de achthonderd geruimde pluimveebedrijven minstens vier maanden stil komen te liggen. 'De aankoop van nieuwe kippen wordt weliswaar vergoed, maar het inkomensverlies niet', aldus Spieker.

Volgens de PvdA heeft de epidemie een 'dramatische wending' genomen nu alle pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei worden geruimd. Het CU-Kamerlid Slob sprak van een nederlaag, omdat de minister deze ingreep juist had willen voorkomen.

Gisteren kwam er voor het eerst sinds vier weken geen nieuwe besmetting bij. De minister temperde het optimisme omdat het virus een incubatietijd van een kleine week heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden