Vogelpest bij varkens is risico voor mensen

Het vogelpestvirus is overgesprongen van pluimvee naar varkens. Omdat varkens vaak de drager zijn van het menselijke griepvirus is er een kans op vermenging van de twee virussen tot een nieuwe onbekende ziekteverwekker....

De ontdekking van de vogelpest bij varkens op vijf gemengde bedrijven (met pluimvee) in de Gelderse Vallei, is een nieuwe tegenslag voor Veerman. Het gaat om hetzelfde zeer agressieve virustype dat inmiddels tot het ruimen van veertien miljoen kippen heeft geleid. Varkens worden niet ziek van de besmetting, maar zijn wel een potentiële verspreidingsbron.

Hoe groot de kans is op vermenging van virussen bij varkens tot nieuwe gevaarlijke soorten weet het ministerie van Landbouw niet. Bij mensen is dit risico zeer klein maar niet uitgesloten. De kippenruimers worden dan ook gevaccineerd tegen griep en krijgen antivirale middelen tegen vogelpest.

Het gevaar dat nieuwe bij varkens onstane virussen naar mensen overspringen is niet denkbeeldig, waarschuwt een woordvoerder van de minister. Het onderzoek waartoe Veerman heeft besloten moet de risico's in kaart brengen. De eerste resultaten dienen vrijdag bekend te zijn.

Naast de risico's voor mensen wil de minister ook weten in welke mate varkens elkaar besmetten met vogelpest en op hun beurt weer nieuwe pluimveebedrijven. Het vervoer van varkens en varkensmest in de door vogelpest getroffen gebieden is sinds dinsdagavond uit voorzorg verboden. Het ministerie wist nog niet hoeveel bedrijven door het transportverbod geraakt worden.

Ruim tweehonderd pluimveehouderijen zijn sinds begin maart besmet verklaard. Nog eens 25 bedrijven zijn verdacht en 897 zijn er al geruimd.

De minister vermoedt dat de bron van de huidige epidemie bij een drietal kalkoenbedrijven in Dinteloord (Noord Brabant) ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden