Vogelpest besmettelijker voor mensen dan verwacht

Vogelpest is veel besmettelijker voor mensen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek naar besmettingen bij de uitbraak van het vogelgriepvirus in 2003. Negentien mensen die direct met de kippen in aanraking waren geweest, kregen last van oogontstekingen of griepverschijnselen....

In dat jaar bleken negentien mensen die direct met de kippen in aanraking waren geweest, last te hebben van oogontstekingen of griepverschijnselen. Een dierenarts overleed. Uit onderzoek onder familieleden en andere naasten bleek echter dat veel meer mensen antistoffen tegen het virus in hun bloed hadden. 'Zij zijn kennelijk niet ziek geworden', aldus viroloog A. Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam dinsdag.

De viroloog stelt dat er nu geen reden is tot zorg. 'Het grote gevaar is wel dat het vogelgriepvirus en het gewone griepvirus met elkaar in contact komen en erfelijke informatie gaan uitwisselen.' Om dat te voorkomen zijn maatregelen, zoals in 2003 genomen werden, van levensbelang, aldus Osterhaus. Toen kregen mensen die met pluimvee in aanraking kwamen preventief antivirale middelen tegen de vogelgriep en kregen ze een griepprik. 'Het draaiboek dat Nederland vorig jaar gebruikte was goed', stelt Osterhaus.

De viroloog pleit voor een beter controlesysteem om virussen bij pluimvee vroegtijdig op te sporen. Daarnaast vindt hij dat de Europese Unie zich beter op een uitbraak moet voorbereiden, zeker nu er staten uit Oost-Europa bij zijn gekomen. Tijdens een Europees symposium dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en zijn collega Veerman (Landbouw) donderdag organiseren, presenteert de viroloog zijn ideeën hierover.

Verscheidene menselijke infectieziekten vinden hun oorsprong bij dieren. Dit kan onder bepaalde omstandigheden aanleiding geven tot grootschalige uitbraken die tevens een ernstige bedreiging kunnen zijn voor de volksgezondheid. Recente voorbeelden hiervan zijn BSE, vogelpest en SARS. In de toekomst dreigt wellicht een grieppandemie.

Volgens Hoogervorst en Veerman moeten de bestaande afspraken over de aanpak van dierlijke en menselijke infectieziekten beter op elkaar worden afgestemd en moeten ervaringen met elkaar uitgewisseld worden. Het symposium van donderdag moet daar de aanzet toe geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden