Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 180 duizend eenden worden geruimd

In Biddinghuizen in de gemeente Dronten is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag gemeld.

Redactie
Archiefbeeld uit 2014: Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken worden eenden geruimd Beeld anp
Archiefbeeld uit 2014: Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken worden eenden geruimdBeeld anp

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Deze locaties worden uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om circa 180 duizend vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met tienduizend eenden preventief geruimd, omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt verder aangescherpt. Er gold al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot het erf.

Ophokplicht doet pluimveehouders huiveren

De dreiging voor vogelgriep was al hoog. Nu ook in Nederland besmette vogels zijn gevonden, wordt het 'heel spannend' voor de boeren (+).

Het virus wordt verspreid door wilde vogels en werd eerder al vastgesteld in Duitsland. Enkele weken geleden bleken ook dode wilde watervogels die gevonden waren bij Zeewolde vogelgriep van het type H5 te hebben. Sinds 9 november geldt een ophok- en afschermplicht voor pluimveebedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden