Vogelgriep rukt op in Europa

Het gevreesde vogelgriepvirus is het afgelopen weekeinde opgedoken in zeker twee lidstaten van de Europese Unie. Griekenland en Italië meldden besmettingen met de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N1 bij dode zwanen...

ANP

Eerder had het virus al de kop opgestoken in Turkije, Roemenië en Kroatië en recentelijk ook in Noord-Cyprus. Dat was voor zover bekend de eerste besmetting binnen de EU. De unie heeft al vele tientallen miljoenen euro's uitgetrokken om de dreigende vogelgriepcrisis het hoofd te bieden. Op wilde vogels geldt al een importverbod.

Deskundigen van de EU houden komende week spoedberaad in Brussel. Zij bepalen of meer maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding tegen te gaan. De landen waar de besmettingen zijn vastgesteld, hebben zelf al stappen gezet. In de gebieden waar de zwanen zijn gevonden, is het vervoer van pluimvee verboden, tenzij het naar de slachterij gaat. Alle kippen moeten worden opgehokt.

De autoriteiten gaan er voorlopig van uit dat deze maatregelen voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de volksgezondheid in de betreffende landen geen direct gevaar loopt. De dieren die tot dusver zijn geïnfecteerd, zijn wilde vogels. Op boerderijen zijn nog geen uitbraken vastgesteld.

Het H5N1-virus is tot dusver opgedoken in ongeveer twintig landen, vooral in Azië. Rond de negentig mensen zijn eraan overleden. De laatste sterfgevallen zijn gemeld in Indonesië, waar de autoriteiten dit weekeinde meldden dat twee vrouwen aan de vogelgriep zijn bezweken.

Ook in Nigeria bestaat de vrees dat de ziekte van vogels is overgeslagen op mensen. Het West-Afrikaanse land bevestigde afgelopen week dat het virus er is aangetroffen bij pluimvee. Bij een aantal zieken, onder wie twee kinderen van een pluimveehouder, wordt nagegaan of ook zij het virus onder de leden hebben. Zij zouden in dat geval de eerste besmette mensen in Afrika zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat de ziekte zich in Afrika snel zal verspreiden. De meeste landen beschikken niet over de kennis en middelen om het virus effectief te bestrijden. Bovendien is de bevolking onvoldoende op de hoogte van de risico's. Frankrijk en Duitsland kondigden daarom zaterdag aan een team experts naar Nigeria te sturen om de autoriteiten bij te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden