Vogelgriep leidt tot run op virusremmer via website

Nederlanders slaan op internet massaal het geneesmiddel Tamiflu in. Sinds de vogelgriep vorige week Europa bereikte, wordt de online apotheek goedkope-medicijnen.nl bedolven onder bestellingen voor de virusremmer....

Van onze verslaggever Dick Boersema

Volgens Jantine Poldervaart van het internetbedrijf krijgt haar apotheek sinds vorige week ruim vijfhonderd bestellingen per dag. Woensdag lag het bestelsysteem door de drukte zelfs korte tijd plat.

Veel mensen kiezen voor bestellen via internet, omdat hun eigen huisarts geen recept verstrekt. De arts van goedkope-medicijnen.nl verstrekt het recept als er geen kans is op schadelijke wisselwerking met andere medicijnen. Die kans is klein bij Tamiflu.

Poldervaart vreest binnenkort niet meer aan de vraag te kunnen voldoen, doordat de voorraden van de fabrikant, Roche, opraken. Hein Wilsens van Roche zegt dat het bedrijf voorlopig nog over een ruime voorraad beschikt. ‘Van hamsteren is geen sprake, wel van een toename van de vraag’, aldus Wilsens.

Volgens Bas Kuik van het ministerie van Volksgezondheid is de voorraad van de overheid voldoende om een uitbraak van vogelgriep onder controle te krijgen. Kuik noemt het inslaan van Tamiflu door particulieren onverstandig. ‘Mensen gaan dan op verkeerde momenten de pillen slikken, waardoor de overheid de regie over de virusbestrijding verliest.’ Een verdere zorg voor het ministerie is dat het virus bij veelvuldig gebruik resistent wordt voor Tamiflu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden