Vogelgriep komt steeds dichterbij

BERLIJN (ANP) - De vogelgriep komt steeds dichter bij de Nederlandse grenzen: woensdag werd bevestigd dat H5N1, de dodelijke variant van het virus, in Duitsland is geconstateerd. Steeds meer landen reageren op de verspreiding van de ziekte met een ophokplicht voor pluimvee.

Bij het eerste geval in Duitsland gaat het om twee dode zwanen en een dode havik die op het eiland Rügen in de Oostzee zijn gevonden. In het gebied bij Wittow bevinden zich honderden andere vogels, vooral zwanen, meeuwen en ganzen. In de buurt zijn ook andere dode vogels gevonden.

Net als in Griekenland en Italië, waar ook H5N1 is vastgesteld, hebben de Duitse autoriteiten in een straal van drie kilometer rond de plek waar de zwanen zijn gevonden een veiligheidszone ingesteld. In een straal van tien kilometer wordt streng gesurveilleerd. In de hele deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, waartoe Rügen behoort, is met onmiddellijke ingang een ophokplicht ingevoerd.

In Denemarken zijn dode zwanen en andere vogels gevonden op ongeveer zestig kilometer afstand van Rügen. De dieren zijn aangetroffen op de eilanden Lolland, Falster en Seeland, waarop de hoofdstad Kopenhagen ligt. De Deense veterinaire en voedseldienst kreeg 150 meldingen binnen. Een onbekend aantal dieren is naar laboratoria gebracht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Ophokplicht

De autoriteiten in Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Slovenië en Frankrijk hebben inmiddels een ophokplicht ingesteld. Denemarken heeft nog geen ophokplicht, maar adviseert pluimveehouders wel hun kippen binnen te houden.

Ook in Hongarije zijn dode zwanen aangetroffen die waarschijnlijk besmet zijn met H5N1. In de Zuid-Hongaarse regio Bács-Kiskun is in drie dode zwanen het virus teruggevonden. Uitvoer van pluimvee, vogels, vlees en eieren uit die gebieden is verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden