Vogelgriep in Turkije is gevreesde variant

De uitbraak van vogelgriep in Turkije blijkt de gevreesde H5N1-variant te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het virus zeer verwant is met besmettingen in de zomer in Siberië. Ook in Roemenië is vogelgriep vastgesteld, al is nog onduidelijk van welk type...

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, denkt dat trekvogels een grote rol spelen bij de verspreiding van de griep. ‘Als je ziet hoe sterk het Turkse virus lijkt op dat in Siberië en China, en je legt daar een wereldkaart met vogelroutes over, dan kun je 1 en 1 optellen’, legt een deskundige van de Commissie donderdag uit. Volgens haar is de rol van trekvogels zoals de wilde gans tot nu toe onderschat.

Inmiddels heeft de Turkse minister Akdag (Volksgezondheid) de bevolking opgeroepen niet in paniek te raken. ‘Het goed voorbereide en adequate optreden van het ministerie van Landbouw heeft ervoor gezorgd dat de besmettingshaard onder controle is in een welbepaalde regio’, zei hij. Geen enkel mens is besmet geraakt en een massale griepvaccinatie vindt Turkije dan ook niet nodig.

De Europese Commissie meldde donderdag ook dat testen in Roemenië positief zijn uitgevallen. Drie deskundigen van de Europese Unie hebben bevestigd dat in twee monsters van een kip en een eend het virus H5, dat vogelgriep veroorzaakt, is gevonden. De deskundigen waren maandag naar Roemenië gestuurd. Nadere tests moeten uitwijzen of het ook in Roemenië om het gevaarlijke H5N1-virus gaat.

In een extra vergadering donderdagmiddag bespreken deskundigen uit de lidstaten welke maatregelen nodig zijn. ‘We moeten bekijken hoe we kunnen voorkomen dat kippenboerderijen worden besmet. In sommige regio's zouden de kippen binnen moeten blijven’, opperde verantwoordelijk eurocommissaris Kyprianou. Hij vindt een ophokplicht overal in Europa niet nodig.

Nederland vond het risico deze zomer al zo groot dat het alle buitenlopende kippen naar binnen stuurde. Deskundigen uit de 24 andere EU-landen vonden de ophokplicht toen overdreven. Ze oordeelden dat het risico van trekvogels in Europa ‘miniem tot klein’ was. Onder druk van Brussel moest minister Veerman (Landbouw) de kippen toen weer naar buiten laten.

Het virus is alleen gevaarlijk voor mensen zeer dichtbij besmette kippen. Het kan niet overspringen van de ene naar de andere mens. ‘Deskundigen waarschuwen al tijden dat via vogelgriep wel een nieuw fataal virus ontstaat’, stelde Europees Commissaris Kyprianou.

‘Dat kan leiden tot een pandemie, die miljoenen levens kost. We zijn bezig ons daarop voor te bereiden. Maar dat is nu niet aan de orde’. Volgende week komen de EU-ministers van Gezondheidszorg bijeen om te praten over maatregelen tegen een pandemie.

De griepvariant H5N1 heeft in Azië inmiddels tot 115 menselijke besmettingen geleid, waarvan 59 dodelijke. Besmettingen van mens op mens zijn echter nog nooit vastgesteld.

Brussel heeft al importverboden afgekondigd voor pluimvee uit Turkije en deed donderdag hezelfde voor Roemenië. Dit moet de verspreiding van het virus helpen voorkomen. Nederland had in 2003 een grote uitbraak van vogelpest. Die kostte een dierenarts en eenderde van alle Nederlandse kippen het leven.

Vrijdag is in Brussel een spoedvergadering met experts op het gebied van vogeltrek. Die moeten opnieuw het risico bepalen dat trekvogels het virus in Europa verder verspreiden.

Eurocommissaris Kyprianou prees de Roemeense autoriteiten voor de uitstekende samenwerking. Bijna elk uur is er contact tussen Brussel en Boekarest. De samenwerking met de Turken kan ‘verbeterd’ worden, zei hij verder. Volgens een Brusselse deskundige zijn de EU-landen nu wel beter dan ooit tevoren voorbereid om een uitbraak van de vogelgriep.

De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid roepen toeristen die naar Turkije of Roemenië gaan op ‘maximale voorzichtigheid’ in acht te nemen. Het Rijk adviseert de reizigers zo min mogelijk contact te hebben met het plaatselijk pluimvee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden