Vogelfanaten tellen 314.000 vogels

Liefhebbers hebben zaterdag op de jaarlijkse vogelteldag een kleine 314.000 vogels gespot. Zij deden dat vanuit circa 120 kijkposten in het hele land, maakte een woordvoerster van Vogelbescherming Nederland bekend....

ANP

De score viel enigszins laag uit. Dat kwam doordat het ‘s ochtends op veel plaatsen erg mistig was, wat het zicht beperkte. Ook speelde mee dat het hoogtepunt van de vogeltrek al afgelopen dinsdag plaatsvond. In voorgaande jaren werden soms wel 500.000 vliegende dieren geteld.

De vogelfanaten telden 190 verschillende soorten. De spreeuw werd een kleine 141.000 keer gezien en was daarmee net als in voorgaande jaren koploper. De kievit (21.000 keer) kwam op de tweede plek en de grauwe gans (15.000) werd derde.

Net als in voorgaande jaren zagen de liefhebbers weer een aantal zeldzame soorten, waaronder de bladkoning en de rode wouw. De internationale teldag is een initiatief van de organisatie BirdLife International. Vogelclubs in circa dertig Europese landen spotten dit weekend vogels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden