Vogelbescherming sleept staat voor de rechter om Hedwigepolder

De Nederlandse vogelbescherming is het zat. De natuurvereniging gaat bij de rechter eisen dat de overheid groen licht geeft voor de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland.

null Beeld null

'Het staat al jaren zwart op wit. Nederland heeft zich in 2005 uitdrukkelijk verplicht 600 hectare natuur te ontwikkelen. Afgesproken is 300 hectare in de Hedwigepolder te ontpolderen', schrijft de Vogelbescherming in een persbericht.

Daarom wordt er naar de rechter gestapt. 'Nu de huidige regering een uiterst lage prioriteit aan de Nederlandse natuur blijkt te geven en ook in dit dossier blijft draaien en keren om onder deze afspraken uit te komen, wil Vogelbescherming het afgesproken natuurherstel van de Westerschelde via de burgerrechter afdwingen.' Want zo schrijft de Vogelbescherming: 'de Westerschelde is na de Waddenzee het belangrijkste natuurgebied van Nederland. Een uniek estuarium van internationaal belang dat voedsel- en broedgebied is van tienduizenden vogels.'

De organisatie geeft de overheid twee weken de tijd om toe te zeggen dat ze begint met de ontpoldering van het gebied. Anders moet de rechter een oordeel vellen, aldus de Vogelbescherming.

Westerschelde verdiepen en natuurcompensatie
Toenmalig minister Ben Bot ondertekende op 21 december 2005 het verdrag waarin Nederland en Vlaanderen afspraken maakten de Westerschelde te verdiepen voor de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen voor grote schepen. Dat zou schade aan natuurgebieden veroorzaken die volgens Europese natuurregels moest worden gecompenseerd door creatie van nieuwe getijdegebieden. Onderdeel van de afspraak was dat Nederland de Hertogin Hedwigepolder zou laten onderlopen.

Nederland legde zich vast om 'ten laatste in 2007' met ontpoldering te beginnen en de Kamer ratificeerde het verdrag. Onder druk van Zeeuwse boeren en CDA-Kamerlid Ad Koppejan begon toenmalig CDA-premier Jan Peter Balkenende te schuiven.

Achtereenvolgende kabinetten lieten het een na het andere onderzoek doen. Hoewel dat steeds hetzelfde opleverde - geen alternatief - wisselde het kabinetsstandpunt een keer of vier.

Bleker beloofde begin oktober 2010 'binnen een half jaar' duidelijkheid. Ruim zeven maanden verder is die er nog steeds niet. Over het Deltares-onderzoek heeft Bleker gezegd dat hij het rapport, het kabinetsbesluit én de Vlaamse reactie in één keer naar buiten wil brengen.

Gisteren eistte een groot deel van de oppositie dat het kabinet nog die dag het onderzoek zou openbaren. Volgens de partijen ligt dat rapport al een tijd op het bureau van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maar wordt het ondanks herhaaldelijk aandringen niet naar het parlement gestuurd. Eerder is toegezegd dat het rapport voor de zomer komt, met daarbij een reactie van het kabinet. De oppositie is het wachten beu.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op FacebookDe oppositie wil dat staatssecretaris Bleker het rapport over de Hedwigepolder zo snel mogelijk openbaar maakt. Beeld null
De oppositie wil dat staatssecretaris Bleker het rapport over de Hedwigepolder zo snel mogelijk openbaar maakt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden