Vogelaar wil betere arbeidspositie vluchteling

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil de komende maanden met werkgevers en werknemers afspraken maken om de positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te verbeteren....

ANP

Vogelaar zei dat donderdag bij de presentatie van de IntegratieBarometer van VluchtelingenWerk Nederland. Daaruit blijkt dat de integratie van vluchtelingen, die vaak hoog opgeleid zijn, zorgwekkend is als het om werk en inkomen gaat. Als ze al werk hebben, is dat vaak ver onder hun niveau.

‘Dat kunnen we ons niet langer permitteren. Het is verspilling van talent, voor henzelf maar ook voor de samenleving. We hebben juist mensen nodig met goede papieren’, zei Vogelaar.

Op de participatietop die het kabinet met vakbonden en werkgevers gaat houden, wil ze afspraken maken over wat er nodig is om vluchtelingen en andere allochtone groepen op hun niveau aan een baan te helpen. Individuele begeleiding en coaching van mensen is daarbij van groot belang, benadrukte de PvdA-bewindsvrouw.

Ze kondigde verder aan dat ze met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) gaat overleggen over de problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen voordat ze een verblijfsstatus krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de duur van de asielprocedure. Ook zouden vluchtelingen in afwachting van een status meer mogelijkheden moeten krijgen om de Nederlandse taal te leren. Wat Vogelaar betreft, moet dat voor wie dat wil en kan ook op een hoger niveau kunnen.

Het niveau van het verplichte inburgeringsexamen is volgens haar nu vrij laag. Maar de minister wees erop dat de wet ook een mogelijkheid biedt aan hoger opgeleide vluchtelingen om Nederlands staatsexamen te doen. Dat vervangt dan het inburgeringsexamen. Op die manier maken ze meer kans op een baan, wat de inburgering ten goede komt. Vogelaar gaat dit onder de aandacht van gemeenten brengen, zodat die vluchtelingen actief kunnen voorlichten hierover.

Vluchtelingenwerk Nederland pleit ervoor de hoge leges af te schaffen die vluchtelingen voor een verblijfsvergunning en gezinshereniging moeten betalen. Daarover deed Vogelaar geen toezeggingen. Wel erkende ze dat de leges ‘aan de stevige prijs’ zijn. Het belangrijkste is volgens de minister echter dat mensen werk vinden, zodat ze dit soort kosten kunnen betalen.

Minister Vogelaar (voorste rij, tweede van links) is donderdag in Hotel Des Indes in Den Haag aanwezig bij de presentatie van de Integratiebarometer van Vluchtelingenwerk Nederland. Daaruit blijkt dat de integratie van vluchtelingen, die vaak hoog opgeleid zijn, zorgwekkend is als het om werk en inkomen gaat. (Martijn Beekman - de Volkskrant) Beeld
Minister Vogelaar (voorste rij, tweede van links) is donderdag in Hotel Des Indes in Den Haag aanwezig bij de presentatie van de Integratiebarometer van Vluchtelingenwerk Nederland. Daaruit blijkt dat de integratie van vluchtelingen, die vaak hoog opgeleid zijn, zorgwekkend is als het om werk en inkomen gaat. (Martijn Beekman - de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden