Vogelaar schrapt databank Antillianen

Onder druk van de Antillen voert Integratieminister Ella Vogelaar toch geen aparte databank voor Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren in.

ANP

Bij nader inzien vindt Vogelaar dat voor alle probleemjongeren in Nederland een verwijzing naar hun afkomst moet worden opgenomen in de dossiers van hulpverleners voor zover dat relevant is. Van deze registratie komt echter geen verplichting. Wel zullen hulpverleners worden gestimuleerd om in hun eigen dossiers een aantekening te maken van de herkomst van jongeren.

Oog voor bezwaren
Eerder noemde Vogelaar de zogeheten Verwijsindex Antillianen ‘hard nodig’ om ontspoorde jongeren die naar Nederland komen hulp te bieden. Door de databank te schrappen ‘laat Nederland zien oog te hebben voor de bezwaren die herhaaldelijk zijn geuit door de Nederlandse Antillen en de Antilliaanse gemeenschap in Nederland’, aldus Vogelaar.

Volgens de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage zou de hele Antilliaanse bevolking met de databank worden gestigmatiseerd. Op dit moment werkt minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan de zogeheten Verwijsindex Risicojongeren (VIR), waarmee verschillende hulpverleners die samen een jongere bijstaan informatie kunnen uitwisselen.

Wel in dossier
Vogelaar wil de hulpverleners stimuleren om in hun eigen dossiers de herkomst van jongeren vast te leggen. Volgens haar is het daarmee niet nodig om de afkomst in de databank zelf te registreren. De 21 gemeenten met veel Antillianen gaan aan deze algemene databank meedoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden