Vogelaar krijgt extra geld voor huurtoeslag

DEN HAAG (ANP) - Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie krijgt de komende jaren extra geld om tekorten bij de huurtoeslag op te vangen. Het gaat om een bedrag van 129 miljoen euro dit jaar. In de komende jaren loopt het op tot 190 miljoen euro.

Volgens ingewijden maakt deze afspraak deel uit van het begrotingsakkoord dat de ministerraad vrijdag heeft gesloten. De bewindslieden werden het eens over een omvangrijk pakket besluiten voor dit jaar en volgende jaren. Minister Wouter Bos van Financiën toonde zich na afloop zeer tevreden over het resultaat.

Volgens hem had het kabinet geen makkelijke klus. ,,Nooit eerder waren er in economisch gunstige tijden zoveel problemen.'' Niet alleen Vogelaar kampte met financiële tekorten, ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs had te maken met een tegenvaller in de kinderopvang van een half miljard euro. Daarnaast kwam staatssecretaris Jet Bussemaker 300 miljoen tekort in de zorg.

Snijden in kinderopvang

In tegenstelling tot Vogelaar krijgen Dijksma en Bussemaker geen extra geld van het kabinet. Dijksma moet daarom flink snijden in de kinderopvang.

Dat hoeft overigens pas volgend jaar. Voor dit jaar neemt Bos de tegenvallers in de kinderopvang nog voor zijn rekening. Hij heeft wat extra geld binnengekregen doordat het Rijk profiteert van de hogere inflatie.

Donderdag lekte al uit dat Dijksma de gastouderregeling in de kinderopvang wil schrappen. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting, zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor kinderopvang. Ook overweegt het kabinet een soort wittewerksterregeling voor kleinschalige kinderopvang, aldus een bron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.