Vogelaar: 'Ik kan wel tegen een stootje'

Minister Vogelaar typeert zichzelf als een nuchter mens. Alle kritiek die de afgelopen weken op haar functioneren is geuit, heeft ze ‘met wat afstand bekeken’.

‘Ik heb inmiddels zoveel ervaring, dat ik weet dat er soms een tegenwindje kan opsteken’, zei de PvdA-bewindsvrouw voor Wonen, Wijken en Integratie vrijdagavond na afloop van de ministerraad.

Diverse bronnen in Den Haag stellen dat Vogelaar flinke problemen heeft binnen het kabinet. Ze wordt enerzijds bekritiseerd omdat haar plan voor een opknapbeurt voor probleemwijken moeizaam van de grond komt, en anderzijds vanwege haar matige uitstraling in de media. Afgelopen week kwam ze nog in het nieuws door een niet al te handig optreden voor de camera's van de website Geenstijl.nl.

Partijleider Wouter Bos ontkent ten stelligste dat Vogelaar ter discussie staat. ‘Ik sta achter al mijn mensen’, aldus de vicepremier. Het is volgens Bos wel mooi dat ze dit en volgend jaar een kleine 200 miljoen kan investeren in de wijkaanpak, die voor een belangrijk deel ook door woningcorporaties wordt gefinancierd. ‘We willen allemaal dat de wijkaanpak slaagt.’ De investeringen in probleemwijken zijn een belangrijk PvdA-plan voor deze kabinetsperiode.

Vogelaar zelf hoopt de slepende discussie over de financiering van de probleemwijken vlot te trekken nu ze zelf ook met geld over de brug kan komen. ‘Ik denk dat het goed is dat de overheid zegt: Wij investeren ook in deze belofte.’

Premier Balkenende sprak tegen dat Vogelaar financieel geholpen is om haar beter op weg te helpen. ‘Niemand sprak in de sfeer van we zullen eens iemand een steuntje in de rug geven.’

Ella Vogelaar (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden