Vogelaar bezorgd over achterstand bij inburgering

De gemeenten slagen er nog steeds niet in voldoende inburgeraars op cursus te krijgen. Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken Integratie) noemt de situatie zeer zorgelijk....

ANP

Vogelaar wil vóór de zomer topoverleg met de vier grote steden om oplossingen te vinden voor de uitvoeringsproblemen, zo heeft ze vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Daarvoor gaan teams van het ministerie al aan de slag met de vier steden. De problemen zijn daar het grootst, met name in Amsterdam.

Ook wil Vogelaar iets doen aan het gegeven dat inburgeraars niet aan cursussen kunnen deelnemen doordat er geen opvang is van hun kinderen.

Door de achterstanden bij de uitvoering blijven de klaslokalen leeg. De aanbieders van de cursussen hebben daardoor een verlies van circa 40 miljoen euro. Vogelaar en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs overleggen eind mei met de gemeenten en cursusaanbieders over de financiële problemen.

In Nederland wonen naar schatting 500.000 mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende spreken. De Wet inburgering, die op 1 januari vorig jaar van kracht werd, moet daar verandering in brengen. De wet bleek voor de gemeenten moeilijk uitvoerbaar. Vogelaar heeft daarom al eerder met terugwerkende kracht vereenvoudiging aangebracht. Ze kondigt aan de wet op enkele punten verder te vereenvoudigen.

Uit de brief van Vogelaar blijkt dat vijf gemeenten (Amstelveen, Gouda, Hoorn, Oss en Venlo) op koers liggen. Veertien gemeenten denken hun achterstand dit jaar in te lopen. In 23 gemeenten lukt dat pas volgend jaar. In acht gemeenten, waaronder de grote vier, lukt dat dan mogelijk nog steeds niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden